Vrijdag 21/01/2022

Nu al tegenwind voor regering

Inge Vervotte stapt niet mee in nieuw kabinet en doet vrees oprijzen voor gestook van Yves Leterme

Formateur Herman Van Rompuy trok omstreeks vier uur naar het paleis van Laken om er als premier weer buiten te komen, samen met een hertimmerde regering. Uiteindelijk waren het de perikelen rond Inge Vervotte die de formatie op de valreep bemoeilijkten.

Door Gorik Van Holen, Tine Peeters en Fabian Lefevere

Brussel l De meerderheidspartijen toonden zich na afloop van de formatiegesprekken tevreden dat er zo snel een akkoord uit de bus kwam. 'Maar een droomregering is dit niet', tempert MR-vicepremier Reynders meteen. 'Afwachten of we 2011 halen.'

Van Rompuy kondigde maandagavond al aan dat de belangrijkste knopen doorgehakt waren en dat er de volgende dag een nieuwe regering zou zijn. Dat lukte uiteindelijk ook, maar niet zonder de nodige moeilijkheden. "Dat had alles te maken met de problemen binnen één partij", zo vatte Reynders het samen, om CD&V niet te noemen.

Normaal moest de vergadering van gisterenmiddag een formaliteit worden. De knelpunten waren maandag immers uitgeklaard (zie elders): iedereen was het eens met de onderzoekscommissie-Fortis, de Franstaligen gaven de garantie dat de communautaire dialoog weer zou worden opgestart en ook over de verdeling van de portefeuilles was er na een dag armworstelen tussen Open Vld en CD&V een akkoord uit de bus gekomen. Gisteren moesten alleen nog wat technische details worden uitgevlooid en zou de tekst van de regeerverklaring op papier worden gezet.

Ongeruste oprispingen

Tot even voor twaalven Inge Vervotte arriveerde aan de vertrekken van de Kamervoorzitter, waar de partijvoorzitters hun vergadering hielden. Het was al vreemd dat CD&V'ster Marianne Thyssen daar niet van bij aanvang aanwezig was. "Ze heeft wat vertraging", liet haar woordvoerder weten, maar al snel ging het gerucht dat er bij CD&V meer aan de hand was. Raakte de partij het misschien niet eens over de opvolging van Jo Vandeurzen op Justitie? Nee, zo bleek al snel. Vervotte had aan Thyssen laten weten dat ze, uit sympathie voor Leterme en Vandeurzen, geen zin meer had in deze nieuwe regering. Rond de middag kwam ze dat ook aan de formateur meedelen.

Van Rompuy probeerde haar nog om te praten, maar tevergeefs. Het ontslag van Vervotte leidde bij de andere meerderheidspartijen al meteen tot ongeruste oprispingen, vooral omdat zij in haar afscheidsbrief pleit voor vervroegde verkiezingen en daarin de hand van Yves Leterme wordt gezien. "We krijgen toch niet al meteen af te rekenen met een guerrilla van Leterme?", luidde het een beetje geërgerd in regeringskringen.

Hoe dan ook, Van Rompuy moest niet lang piekeren over een vervanger voor Vervotte. De naam van Steven Vanackere, die Vervotte na de verkiezingen van 2007 al opvolgde in de Vlaamse regering, circuleerde maandag al als mogelijke nieuwe CD&V'er in de federale regering. Als gewezen adviseur van Van Rompuy wees hij het aanbod niet af.

Ondertussen was er naarstig voortgewerkt aan de geschreven akkoorden en de tekst van de regeerverklaring, zodat Van Rompuy even voor drie uur dan toch kon melden dat zijn regering van start kon gaan. Bij het verlaten van de vergadering toonden de meeste partijvoorzitters zich opgelucht dat het al bij al zo snel was beklonken, al klonk hier en daar ook enige scepsis door.

"Dit is geen droomregering", zei MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders. "Dit is de derde regering in achttien maanden. Daarvoor waren er twee regeringen in acht jaar. Ik heb de afgelopen twee jaar geleerd dat je in de Belgische politiek alles kunt verwachten. We moeten dus afwachten of we 2011 halen."

Geërgerde regeringsbron:

We krijgen toch niet al meteen af te rekenen met een guerrilla van Yves Leterme?

n Steven Vanackere (tweede van rechts) legde voor het eerst de eed als lid van een federale regering. Voor Didier Reynders (l.), Laurette Onkelinx, Karel De Gucht en Joëlle Milquet is dat intussen al routine.

n Nieuwbakken premier Herman Van Rompuy legt de eed af bij koning Albert. Terwijl de meerderheidspartijen al bij al snel een akkoord bereikten, zorgde het 'ontslag' van Inge Vervotte voor nogal wat ongerustheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234