Woensdag 08/12/2021

Coronacrisis

Nu al onrust over tweede coronagolf: ‘controletoren’ moet verdere uitbraken monitoren

Sinds gisteren zij de cafés, zoals hier op de Antwerpse Groenplaats, weer open. Beeld Aurélie Geurts
Sinds gisteren zij de cafés, zoals hier op de Antwerpse Groenplaats, weer open.Beeld Aurélie Geurts

België is nog niet voldoende voorbereid op een mogelijke heropflakkering van het coronavirus. Die vrees uiten de experts belast met de exitstrategie in hun laatste advies aan de Nationale Veiligheidsraad.

“Wat betreft een heropleving van het virus zijn een aantal aanbevelingen nog niet opgevolgd. De snelle opvolging hiervan blijft van cruciaal belang om het risico op een tweede golf te vermijden.” Dat schrijven de experts in hun laatste rapport van 3 juni. De vijf rapporten die de expertengroep (GEES) voor elke Nationale Veiligheidsraad opstelde, werden gisteren door premier Sophie Wilmès (MR) vrijgegeven.

Al sinds mei schuiven de experts zeven aanbevelingen naar voren om een heropflakkering de baas te kunnen. De federale regering volgde ze nog niet op. Van de zeven krijgen er drie een rood verkeerslicht mee, vier een oranje. Zo moet er volgens de experts werk worden gemaakt van een betere dataverzameling, meer helderheid over welk orgaan waarover beslist, duidelijke protocollen zodat iedereen weet wat er moet gebeuren bij nieuwe besmettingen én moet er meer geld beschikbaar zijn om een eventuele tweede golf te voorkomen en te bestrijden.

“Eigenlijk is dit een oproep aan de regering om dit serieus te nemen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “De regering is hier al mee bezig. Maar de waarschuwing is anderzijds niet mis te verstaan.”

Twee verdedigingslinies

Concreet pleit de GEES voor twee verdedigingslinies. De eerste is het contactonderzoek en het testen, de tweede moet een ‘controletoren’ worden vanwaaruit gezondheidsinspecteurs de verspreiding van corona in het oog kunnen houden. Aan beide is nog werk aan de winkel.

“Het contactonderzoek moet duidelijk nog geoptimaliseerd worden”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Dat wil zeggen dat de huisarts binnen 24 uur een resultaat moet krijgen bij een vermoeden van corona, dat die patiënt gemotiveerd moet worden om in quarantaine te gaan en dat er gericht getest wordt op de contactpersonen van de patiënt. Ik heb nog altijd niet gelezen hoe die teststrategie eruit zal zien. Dat wil dus zeggen dat het nog ter discussie voorligt.”

Ook de zogeheten ‘controletoren’ staat nog niet op punt. “We moeten onmiddellijk weten waar er opflakkeringen zijn, geen twee dagen later”, zegt Van Ranst. “Elk brandje moet direct geblust worden. Op de piek van de epidemie is dat niet mogelijk. Nu is het nodig om een tweede golf te vermijden.”

Clusteruitbraken en superverspreiders

Zo’n initiatief is van het grootste belang nu steeds duidelijker wordt dat dit virus zich bedient van clusteruitbraken en superverspreiders. “Het is niet stap voor stap de ene die de andere besmet”, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt). “Wel plots iemand die een hele groep aansteekt.” Hij ziet een centrale rol weggelegd voor huisartsen. “Zij moeten kunnen waarschuwen wanneer er plots meer mensen zijn met luchtwegaandoeningen. Dan weet je in welke richting je moet zoeken. Daar wordt aan gewerkt, maar het moet nog beter.”

Het kabinet-Wilmès geeft aan dat “elk bevoegdheidsniveau zich maximaal moet voorbereiden op een mogelijke tweede golf”. “Het federale niveau moet het ziekenhuisnoodplan aanpassen, de regio’s moeten hetzelfde doen op vlak van tracing, preventie en woon-zorgcentra.” Op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) klinkt het dat “de stappen die nodig zijn” in overleg worden gezet.

Volg het nieuws over het coronavirus op de voet in onze liveblog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234