Woensdag 07/06/2023

CoronacrisisVaccinatiecentra

Nu al kritiek op vaccinatiecentra

In het Schaarbeekse coronatestcentrum werd vrijdag een vaccinatiesimulatie gehouden. Beeld Marc Baert
In het Schaarbeekse coronatestcentrum werd vrijdag een vaccinatiesimulatie gehouden.Beeld Marc Baert

Alle Belgen vaccineren tegen september kan alleen als 200 voorziene vaccinatiecentra goed draaien. Maar drie weken voordat ze beginnen, zitten heel wat steden en gemeenten met grote vragen. Logistiek experts hebben intussen scherpe kritiek op de plannen.

Barbara Debusschere en Ann De Boeck

“Idealiter werkt ons land met zo’n zeventig vaccinatiecentra en niet met tweehonderd zoals nu voorzien.” Dat zeggen professor Roel Gevaers en zijn collega Wouter Dewulf van het departement Transport en Ruimtelijke Economie aan de UAntwerpen in een interview met deze krant.

Specifiek voor Vlaanderen mikt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) op 120 vaccinatiecentra. Volgens de onderzoekers zijn dat er het best zo’n 40, of drie keer minder. “De verschillende coronavaccins toedienen is al complex”, zegt Gevaers, die met een team experts verschillende scenario’s analyseerde. “Dat nog eens verdelen over veel centra maakt alles nog ingewikkelder en verhoogt het risico op fouten.”

Het beste compromis tussen nabijheid en logistieke haalbaarheid is volgens onderzoek van Gevaers en Dewulf een organisatie op het niveau van de medische huisartswachtposten. In Vlaanderen bestaan er daarvan 43. “Dat niveau blijkt het best om personeel en vaccins zo efficiënt mogelijk in te zetten”, zegt Dewulf. “En ook om snel bij te sturen en te zorgen voor crowd control, cyberbeveiliging, toegankelijkheid, nabijheid tot een ziekenhuis en bereikbaarheid.”

Barometer

Opvallend is volgens de onderzoekers dat Duitsland zo’n 400 vaccinatiecentra opzet voor in totaal 83 miljoen inwoners. België zal er verhoudingsgewijs dus een stuk meer tellen: 200 centra voor 11 miljoen Belgen. De Duitsers maken bovendien veel meer vaart. Er zijn inmiddels al 532.878 mensen ingeënt, zo meldt de Duitse vaccinbarometer. Bij ons ontbreekt zo’n barometer – er werd inmiddels een aangekondigd – maar op basis van officiële cijfers zouden er momenteel naar schatting zo’n 23.000 Belgen zijn ingeënt. Als België van Europa een logisch deel van de 300 miljoen beloofde extra doses van Pfizer krijgt, dan kan de vaccinatiecampagne nog versnellen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Alles staat of valt daarbij met de paraatheid van de lokale besturen. En zij hebben nog veel twijfels. “Binnen drie weken moeten wij beginnen proefdraaien. Maar onze vragen blijven onbeantwoord”, zegt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde. “Waar kunnen de vaccinatiecentra komen? Met welk personeel? Hoe gaan we de burgers uitnodigen? Hoe gaan we ze registreren?”

Bonte mist eenheid van commando en doortastendheid. “Het halen van een vaccinatiegraad van 70 procent staat of valt met de snelheid waarmee we mensen kunnen oproepen en vaccineren. Hoe langer die vaccinatie aansleept, hoe meer mensen er zullen afhaken. Intussen sterven er nog zestig patiënten per dag. Vandaar dat deze aanpak door Vlaanderen zo frustrerend is.”

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) pleit vooral voor extra aandacht voor de burgers die niet op eigen houtje in een vaccinatiecentrum geraken. “Aangezien de vaccinatie vrijwillig is, moeten we het mensen zo makkelijk mogelijk maken.”

Somers gelooft in de goede afloop. “We staan klaar”, zegt zijn woordvoerder. “De bedoeling is dat de burgemeesters ten laatste op vrijdag laten weten waar de vaccinatiecentra volgens hen moeten komen.” Het kabinet-Somers laat ook verstaan dat het aantal centra in Vlaanderen nog kan wijzigen. “We gaan voor een 120-tal, maar het kunnen er ook 70 of 80 zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234