Dinsdag 28/06/2022

AchtergrondCoronavirus

Nu al helft coronapatiënten op intensieve in UZ Gent jonger dan 48: ‘Derde golf is hier al begonnen’

Dominique Benoit, diensthoofd op de Covidafdeling van de intensieve zorg in het UZ Gent. De helft van de patiënten is er nu al jonger dan 48. Beeld DAMON DE BACKER
Dominique Benoit, diensthoofd op de Covidafdeling van de intensieve zorg in het UZ Gent. De helft van de patiënten is er nu al jonger dan 48.Beeld DAMON DE BACKER

De Britse variant speelt ook steeds meer jongere én gezonde Belgen parten. In het UZ Gent is de helft van de coronapatiënten op intensieve zorg jonger dan 48 jaar. ‘Jonge mensen die naar het ziekenhuis komen, belanden quasi meteen op intensieve. De variant maakt meer ziek - ook niet-risicopatiënten die vroeger ‘gespaard’ werden’, zegt diensthoofd Dominique Benoit.

Ingrid De Vos

Dat iedereen - oud én jong, minder gezond én gezond - de volgende coronapatiënt op intensieve zorg kan zijn: dat is de vaakst gehoorde zin tijdens een belronde bij de Vlaamse intensivisten. In het ZNA Middelheim in Antwerpen is de jongste coronapatiënt op intensieve zorg amper 33 jaar en tot voor kort kerngezond, in het UZ Gent is de jongste op intensive care ook nog maar 37. “Die verjongingen is een fenomeen van de laatste weken”, zegt prof. dr. Dominique Benoit.

“Ik geloof meer en meer dat de Britse variant, die dominant geworden is, mensen echt zieker maakt. Ik dacht eerst dat we de ‘Brit’ konden afdoen als een ‘Boris Johnson-variant’ of een gebrek aan respect voor de maatregelen. Maar intussen zien we dat dit virus daadwerkelijk besmettelijker is. De ‘Brit’ blijkt ook virulenter, méér in staat om ziek te maken. Vroeger duurde het gemiddeld zeven dagen voor patiënten kortademig werden, nu ontwikkelen ze sneller ernstigere symptomen. We zien dat al in cijfers. Van onze huidige 33 Covid-patiënten ligt 60 procent op intensieve zorg of een ‘mid care’-afdeling. In de eerste golf was dat 55 procent, in de tweede golf daalde het zelfs naar 40 procent dankzij de cortisonebehandeling.”

Geen moment rust

Het verklaart vermoedelijk waarom het aantal patiënten op intensieve zorg in ons land in enkele weken van 350 naar meer dan 520 is gestegen. “Voor ons is de derde golf al bezig”, zegt Benoit. “En het zou weleens de hevigste kunnen zijn. We starten bovendien in de slechtst denkbare omstandigheden. In tegenstelling tot bij de eerste en de tweede golf vertrekken we nu niet van nul bezette bedden op intensieve. En dan heb ik het nog niet gehad over ons personeel dat het voorbije jaar nog geen moment rust heeft gekend.”

Ook in het ZNA Middelheim in Antwerpen maken ze zich zorgen om die jongere patiënten met ernstige klachten. “De dertigers en veertigers krijgen we bovenop het gros van de oudere, niet-gevaccineerde populatie”, zegt intensivist Philippe Vets. “Het zwaartepunt van de epidemie ligt bij ons nog altijd bij zestigers en zeventigers, die vaak al problemen hebben met suikerziekte en hoge bloeddruk. Alleen: hoe meer nieuwe besmettingen, hoe meer jongeren ook besmet geraken. En hoe meer jongeren nu ook op intensive care belanden én het misschien niet zullen halen. Een recente Britse publicatie geeft aan dat de Britse variant 40% dodelijker is dan het Wuhan-virus. Dat moet nog bevestigd worden met cijfers uit andere regio’s, maar het maakt wel duidelijk dat het er meer dan ooit op aankomt om de maatregelen te volgen.”

Gelukstreffer

In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis ziet intensivist dr. Jasperina Dubois ook een duidelijke verschuiving in de medische voorgeschiedenis van de coronapatiënten. “Tot begin dit jaar had één op de tien IC-patiënten geen zware gezondheidsproblemen. Parallel met het binnensluipen van de Britse variant is die groep ‘gezonde’ patiënten gegroeid tot liefst drie op de tien. Meer en meer patiënten passen in een maatje 40 of 42. Zij wegen enkele kilo’s te veel -zoals de meeste Belgen- en kampen niet met een te hoge bloeddruk of een longprobleem. Het zijn mensen van wie je dacht dat ze de dans zouden ontspringen.”

Op de afdeling intensieve van het Jessa ziekenhuis van Hasselt ziet Jasperina Dubois meer Covid-patiënten die voordien kerngezond waren. Beeld Tim Dirven
Op de afdeling intensieve van het Jessa ziekenhuis van Hasselt ziet Jasperina Dubois meer Covid-patiënten die voordien kerngezond waren.Beeld Tim Dirven

Dat fenomeen zien ze niet alleen in Limburg, maar ook in ziekenhuizen aan de andere kant van het land. “We krijgen sinds februari niet alleen de patiënten met cardiale risicofactoren en obesitas binnen, maar ook mensen die we voordien nooit als risicopatiënt aanzagen”, zegt diensthoofd Hervé Lebbinck uit Veurne. “Gelukkig krijgt ons ziekenhuis even een pauze qua opnames, maar dat lijkt een gelukstreffer. Omliggende ziekenhuizen in Oostende, Eeklo en Brugge kampen nu met een hogere bezetting op hun intensieve zorg.”

Camouflage

Komt daar nog eens bij dat ‘fittere’ Belgen er meestal erger aan toe zijn als ze met corona in het ziekenhuis belanden. “Mensen op leeftijd moéten zich wel laten opnemen als ze niet genoeg zuurstof krijgen - het gáát gewoon niet meer”, vertelt Dubois. “Jongere Covid-patiënten voelen zich op hun beurt ook wel ellendig, maar houden het thuis langer vol. Hun organen hebben meer reserve en camoufleren de problemen, waardoor ze vaak zieker zijn dan ze eruitzien. Als je hun zuurstofsaturatie meet, wordt het opeens duidelijk dat hun lichaam al in een noodsituatie aan het belanden is. Daarom moeten sommigen vrijwel onmiddellijk naar intensieve. Voor Covid hebben we nooit eerder zo’n groot verschil gezien tussen hoe een patiënt eruitziet en welke waarden hij of zij laat opmeten.”

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234