Dinsdag 26/10/2021

Nu al duidelijk: geplande extra gevangenissen zullen niet volstaan

De regering geeft toe dat het huidige masterplan voor de gevangenissen niet volstaat. 'Zelfs als de geplande gevangenissen klaar zijn, zal er nog een plaatstekort zijn', aldus de Regie der Gebouwen.

Afgelopen dinsdag, op 13 november, zaten er welgeteld 11.651 gedetineerden in de Belgische gevangenissen. Dat zijn er 2.374 te veel. De chronische overbevolking van 20 procent weegt al jaren op het personeel en de infrastructuur van de penitentiaire instellingen. Momenteel worden er op verschillende plaatsen in het land nieuwe gevangenissen bijgebouwd. Enkele bestaande complexen worden gerenoveerd of uitgebreid. Maar dat volstaat dus niet, zo blijkt nu.

Begin september bleek al dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) een tachtigtal liberale burgemeesters had aangeschreven omdat ze op zoek was naar geschikte bouwgrond voor een nieuwe gevangenis. In de mail onderstreepte Turtelboom de voordelen van een gevangenis voor de gemeente. Een gevangenis van 300 à 400 gedetineerden kan 300 tot 400 mensen voltijds tewerkstellen, zo klonk het.

"Het is algemeen geweten dat de Belgische gevangenissen te kampen hebben met een enorme overbevolking", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V). "Momen-teel worden er al verschillende gevangenissen bijgebouwd, maar wellicht zullen we ook daarna nog met een celtekort te maken hebben. Daarom heeft de federale overheid een oproep gericht aan de lokale besturen om eventuele geschikte locaties voor te stellen. Enkele openbare besturen zijn op die vraag ingegaan, zoals het stadsbestuur van Oostende en Leopoldsburg". Ook Merksplas en Sambreville komen in aanmerking voor een nieuwe gevangenis.

Het stadsbestuur van Oostende staat alvast positief tegenover het idee om een nieuwe gevangenis op te trekken. De burgemeester heeft zelfs al een concrete locatie in gedachten: een braakliggend terrein aan de Esperantolaan, op een flinke afstand van het stadscentrum. "Er is nog niets beslist, maar een nieuwe gevangenis biedt de stad veel voordelen", zegt Griet Boedt, kabinetschef van burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a). "Er zouden een 500-tal arbeidsplaatsen bijkomen. Daarbij ook heel wat jobs voor laaggeschoolden, wat het extra interessant maakt." Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) wordt er overigens titelvoerend schepen van Werk.

De vorige federale regering stelde een masterplan op voor een nieuwe gevangenisinfrastructuur en koos daarbij voor de bouw van vier nieuwe gevangenissen. Die zouden er komen in Dendermonde, Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut. In Haren wordt gebouwd aan een groot gevangeniscomplex dat plaats zou moeten bieden aan 1.190 gedetineerden. Die supergevangenis moet de verouderde en overbevolkte gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen. Daarnaast omvat het masterplan ook verschillende renovaties en uitbreidingen van bestaande gevangenissen en de bouw van twee nieuwe psychiatrische centra voor geïnterneerden in Gent en Antwerpen.

"In Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut is de bouw van nieuwe gevangenissen al begonnen", zegt Pauwels. Enkel in Dendermonde zit de zaak momenteel muurvast omdat er verschillende procedures tegen het project zijn aangespannen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234