Dinsdag 19/10/2021

NTGent-première enthousiast onthaald op Ruhrtriënnale

GLADBECK l 'Outstanding'. Dat was het woord dat Jürgen Flimm, intendant van de Ruhrtriënnale, gebruikte na afloop van de Johan Simons' Das Leben ein Traum, het muziektheaterstuk van NTGent, dat afgelopen weekend in het Duitse Gladbeck in première ging.

Door Liv Laveyne

De Ruhrtriënnale, een groots opgezet kunstenfestival in het Ruhrgebied, is eigenlijk het geesteskind van Gentenaar Gerard Mortier, nu directeur van de Parijse Opéra. Hij zag hoe na de economische crisis veel fabrieksgebouwen leeg kwamen te staan. Een kunstenfestival leek hem een ideale remedie: het was tegelijk een kunstinjectie voor de cultuurwoestijn en een herwaardering van het industriële patrimonium. "Mortier is in zijn opzet geslaagd", vindt Flimm (65), die Mortier opvolgde bij de Ruhrtriënnale. "Dit festival bereikt ook de lokale bewoners die niet tot een theaterminded publiek behoren."

Voor deze editie programmeert de Ruhrtriënnale voorstellingen rond het thema barok. "Het barokke mensbeeld vertoont sterke gelijkenissen met vandaag", zegt Flimm. "Er is de culturele diversiteit, we weten van de wereld, maar net daardoor ontstaat ook een gevoel van onzekerheid en onveiligheid. Iedereen lijkt te weten wat goed is voor deze wereld. Het is de vraag die velen zich stellen: mogen we alles doen in naam van macht, angst, vrijheid of het gelijk? Kunst kan daarover spreken: zoals Johan Simons doet met Das Leben ein Traum van de barokschrijver Calderon de la Barca."

Het zeventiende-eeuwse drama gaat over de tweestrijd tussen lotsbestemming en vrije wil. Koning Basilius sluit na een onheilsdroom zijn pasgeboren zoon Sigismund op in een toren. Jaren later wordt hij vrijgelaten, maar hij slaat aan het moorden en verkrachten waardoor hij weer wordt opgesloten. Tot hij door rebellen als een menselijke, want faalbare koning op de troon wordt geplant. Sigismund schenkt zijn vader echter vergiffenis, gooit de rebellenleider de cel in en consolideert zo de traditionele macht.

Regisseur Johan Simons plaatst zijn acteurs op het meer dan honderd meter lange speelvlak van de oude machinehal in Gladbeck. Over de scène loopt een treinrail waarop Sigismund bijtijds uit een zijluik de scène wordt opgerold zoals in een spookslot op de kermis. Acteurs Steven Van Watermeulen, Wim Opbrouck, Betty Schuurman en Frank Focketyn worden aangevuld met een jonge cast waarin vooral Aus Greidanus jr sterk is als een psychopathische Sigismund. Stuk voor stuk blijven de karakters evenwel aan de oppervlakte, geplaagd door de enscenering en de moeite die sommige acteurs ondervinden om zich het Duits eigen te maken zonder dat dit ten koste van het spel gaat. Simons' enscenering van Calderons drama toont meelijwekkende figuren in hun zucht naar macht en liefde en neigt daarbij soms naar het karikaturale, niet in het minst in de wijze waarop de rebellenleider, die hier met een portret van Fidel Castro leurt, wordt voorgesteld. Peter Vermeersch zette voor dit muziektheaterstuk barokmuziek naar zijn hand met een compositie die live gebracht wordt door een muziekensemble en tenor Christoph Homberger.

Das Leben ein Traum werd op de Ruhrtriënnale enthousiast onthaald. Het wordt evenwel afwachten wat de Nederlandstalige première in Gent, met een vertaling die meer rijm bevat met het ritme en de spelsouplesse in dit stuk doet.

Das Leben ein Traum. Tot 6 september in Gladbeck. De Ruhrtriënnale loopt nog tot 15 oktober op diverse locaties in het Ruhrgebied. www.ruhrtriennale.de. De Nederlandstalige versie, gaat op 4 oktober in première in NTGent. Meer info: www.ntgent.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234