Maandag 21/06/2021

Theater

NTGent kiest eindelijk koers

De Zwitser Milo Rau oogstte vorig jaar lof met 'Five Easy Pieces', een stuk over Marc Dutroux. Beeld BELGAIMAGE
De Zwitser Milo Rau oogstte vorig jaar lof met 'Five Easy Pieces', een stuk over Marc Dutroux.Beeld BELGAIMAGE

Vanavond wordt beslist wie als nieuwe artistiek directeur NTGent uit het slop moet halen. De raad van bestuur kiest uit twee kandidaten: de Zwitserse succesregisseur Milo Rau of een collectief rond Gents-Brusselse theatermakers.

Met veel spanning wordt in de theaterwereld uitgekeken naar de beslissing van de bestuursraad van NTGent. Het Gentse theaterhuis ligt al enige tijd met zichzelf in de knoop en het is dus afwachten hoe het nu verder moet en wie als artistiek leider het voortouw zal nemen. Maar ook de kandidaten voor het artistiek leiderschap zijn verrassend: geen individuen, maar collectieven.

Aan de ene kant staat Milo Rau, zo bevestigen twee bronnen binnen het huis. De Zwitserse theatermaker oogstte vorig jaar lof met Five Easy Pieces, een opmerkelijke voorstelling met kinderen over het verhaal van Marc Dutroux. Rau diende zijn kandidatuur in samen met Steven Heene, de huidige artistiek coördinator, en ook de naam Luk Perceval valt hier.

Daartegenover zou een collectief staan van Gentse en Brusselse theatermakers en acteurs. Spilfiguren daar zijn Raven Ruëll, die Bruno Vanden Broeckes succesvolle monologen Missie en Para regisseerde, en dramaturg Karel Vanhaesenbrouck. Zij worden ondersteund door onder meer Johan Heldenbergh en Dominique Van Malder, ook bekend van Radio Gaga op Canvas.

Welke plannen de twee kandidaten aan de jury hebben voorgelegd, is niet duidelijk. "Maar Rau schat ik in als een keuze voor een meer internationale koers, terwijl het collectief eerder staat voor lokale verankering, dicht bij de stad en de gewone burgers", stelt iemand van de raad van bestuur.

De twee kandidaten werden weerhouden uit 24 sollicitaties, waarbij opmerkelijk veel duo's en collectieven. Hun dossiers werden in verschillende rondes gewikt en gewogen door een jury met daarin acteur Bert Luppen, een vertegenwoordiger van het personeel en externen uit de sector.

Opmerkelijk: Steven Heene was net nog de voorzitter van de commissie die de missietekst voor het stadstheater optekende, en daarbij ook het profiel van de nieuwe artistiek leider. "Optimaal is die verwevenheid niet", zegt een ander lid van de bestuursraad. "Maar die commissie moest meer doen dan enkel die vacature opstellen. Ze heeft ook nagedacht over hoe het verder moet met het stadstheater en hoe we kunnen verbreden. Heene maakt ook deel uit van een combinatiemodel, dat deels een nieuwe manier van werken voorstaat."

Raven Ruëll is een van de spilfiguren uit het collectief. Hij regisseerde onder meer monologen van Bruno Vanden Broecke. Beeld jonas lampens
Raven Ruëll is een van de spilfiguren uit het collectief. Hij regisseerde onder meer monologen van Bruno Vanden Broecke.Beeld jonas lampens

Overigens, zo waarschuwt een andere bron: "De jury zal de twee dossiers voorleggen op de raad van bestuur, maar ik sluit helemaal niet uit dat ze uiteindelijk iemand anders met een sterk dossier opvist." Toen Michael De Cock twee jaar geleden benoemd werd tot artistiek voorman van de Brusselse KVS, kwam dat ook als een verrassing.

Moeilijke klus

Hoe dan ook wacht de nieuwe artistiek leider een zware en delicate opdracht. De vorige, Johan Simons, gooide in oktober vorig jaar vervroegd de handdoek in de ring en sindsdien worstelt het huis met een existentiële crisis en de daarbij horende machtsstrijd.

Kort samengevat: Benny Claessens werd in 2014 met grote trom door Simons binnengehaald bij NTGent, maar zijn opvattingen over theater botsten frontaal met die van het vast ensemble. Claessens werd vorig jaar ontslagen. Simons zelf werd afwezigheid verweten door zijn engagementen in het buitenland en hoofddramaturg Koen Tachelet was boos op zakelijk leider Kurt Melens en Luc Van den Bossche, de voorzitter van de raad van bestuur, omdat die zich te veel moeiden met het artistieke werk.

Ondertussen voelden de acteurs zich in de steek gelaten. "Ik denk dat het NTGent vooral een nieuwe shwung nodig heeft", vat een bestuurslid samen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234