Woensdag 21/04/2021

Column

NRA is te machtig in de Republikeinse partij

Amerikaans president Donald Trump. Beeld Getty Images
Amerikaans president Donald Trump.Beeld Getty Images

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt wekelijks.

Op elke schietpartij in Amerika, zoals onlangs in Parkland in Florida, volgt een debat over 'gun control', de beperking van wapenbezit. Elke keer verzandt dat omdat er geen wettelijke maatregelen volgen. Oorzaak is de National Rifle Association (NRA) die zegt het grondwettelijk recht op wapenbezit te verdedigen. President Trump, die in 2016 steun kreeg van de NRA, lanceerde enkele concrete maatregelen. Maar krijgt hij ze door het Congres? Ook hij stuit op de NRA.

Trump bepleit alleen wapens te verkopen aan mensen nadat een brede achtergrondcheck is uitgevoerd. Criteria zijn bijvoorbeeld geestelijke gesteldheid, huiselijk geweld, strafblad. Ingrijpende achtergrondchecks maakt de NRA nerveus. De wapenlobby vreest dat staten deze vervolgens aangrijpen voor flinke beperking van wapenbezit. Ook stelt Trump voor de leeftijdsgrens voor de aankoop van een wapen te verhogen van 18 naar 21 jaar. De NRA is mordicus tegen. Bij wapens gaat het vaak niet zozeer om handvuurwapens, maar semiautomatische aanvalswapens.

Derk Jan Eppink. Beeld rv
Derk Jan Eppink.Beeld rv

Lees ook: Trump pleit verrassend voor grote hervorming wapenwet: "Ik heb de NRA niet nodig"

Trump, door de NRA uitzonderlijk gesteund nog voor zijn nominatie als presidentskandidaat, gaat dus verder dan de NRA. En hij zegt een gevecht niet uit de weg te gaan. Maar de NRA staat zeer sterk onder Republikeinse leden van het Congres. In feite is de NRA, opgericht in 1871 als schietvereniging, verankerd in de Republikeinse partij. Vanaf 1934 richtte de organisatie, met tegenwoordig circa 5 miljoen leden, zich op wetgevend lobbywerk. Vanaf 1977 ook op steun aan NRA-gezinde kandidaten via het 'Political Victory Fund'. De NRA geeft verkozenen rapportcijfers. De score varieert van A tot F.

Een Republikeins congreslid dat beperking van wapenbezit bepleit, zakt in de rangorde. De NRA gaat vervolgens bij voorverkiezingen op zoek naar een 'prowapenbezit kandidaat' met een 'A' en financiert diens campagne via het Political Victory Fund. In Republikeinse kiesdistricten wonen veel NRA-leden. Wie herkozen wil worden, kan de NRA niet tegen hebben. De NRA heeft als pleitbezorgers bekende gezichten zoals acteur Chuck Norris ('Texas Ranger'). En woordvoerster Dana Loesch bijt fel van zich af.

De NRA ziet de moordpartij in het scholencomplex van Parkland door haar eigen bril. De school profileerde zich als 'wapenvrije zone'. De schutter had vrij veld. Tot overmaat van ramp bleven plaatselijke agenten buiten het gebouw toekijken. De NRA ziet bewapening van sommige medewerkers in de school als remedie. Een idee dat Trump overigens steunt. Zij kunnen dan meteen terugschieten. Voorzitter Wayne LaPierre gebruikt daarvoor zijn slogan: 'Who can stop a bad guy with a gun? A good guy with a gun!'. Niet het wapen is het probleem, maar de wapenbezitter. In Amerika zijn circa 300 miljoen wapens in omloop.

Republikeinse politici zitten klem tussen de NRA en de realiteit. Zoals Rick Scott, gouverneur van Florida, die kandideert voor de Senaat tegen zittend Democratisch senator Bill Nelson. Scott is tegen bewapende leraren, maar wil scholen 'verharden' met metaaldetectors en kogelvrije ruiten. Hij is voor strengere achtergrondchecks en wapenaankopen vanaf 21. Scott heeft een A van de NRA op zak. Althans, nu nog. Hij moet de NRA trotseren, want zijn kiezers eisen onomwonden 'veilige scholen'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234