Donderdag 13/05/2021

Notes Total: inschrijven

Dezer dagen lanceert het Duitse Commerzbank reverse exchangeable notes op de aandelen Total, Carrefour, KBC en ArcelorMittal. Ze hebben een looptijd van 2 jaar en betalen een jaarlijkse rente van 12 procent (Total en Carrefour) tot zelfs 18,5 procent (ArcelorMittal). Een onwaarschijnlijk hoge rentevoet die doet vermoeden dat er ergens een adder onder het gras zit.

Die adder bestaat erin dat Commerzbank de notes of kortlopende obligaties kan terugbetalen in de onderliggende aandelen, in plaats van in cash. Dit zal zeker gebeuren wanneer de koers van het aandeel lager ligt dan de referentiekoers bij de uitgifte van de notes. Het is dus perfect mogelijk dat de belegger op de vervaldag terugbetaald wordt in aandelen die niets meer waard zijn. Geen hypothetische situatie, want beleggers die dergelijke notes op aandelen Lernout & Hauspie onderschreven hadden, kregen enkele jaren geleden waardeloze aandelen L&H in de plaats.

Het maximale verlies is dus 100 procent, de maximale winst daarentegen bedraagt 24 procent: tweemaal een coupon van 12 procent in het geval van de notes op Total.

Een andere risicofactor heeft betrekking op de uitgever Commerzbank die de notes garandeert. Mocht Commerzbank voor de vervaldag failliet gaan, is het risico heel groot dat deze notes niet terugbetaald worden. Nu de Duitse staat een belang van 25 procent heeft genomen in Commerzbank mogen we stellen dat dit risico afgedekt is. We zijn met deze notes dus beter af dan zij die effecten hadden die gegarandeerd werden door Lehman Brothers.

Naast het risico van de emittent (Commerzbank in dit geval) is er dus ook het risico op het onderliggende aandeel. Gezien het feit dat we tot 100 procent kunnen verliezen (in het geval dat Total failliet zou gaan), is het van cruciaal belang dat we een relatief defensief aandeel uitkiezen. Dat is de reden waarom we kiezen voor Total, dat we al in deze column bespraken (DM 15/11/08).

We herhalen kort de elementen die we in november aanbrachten om onze aankooptip op Total te ondersteunen. In feite ging het toen om slechts één element, namelijk het dividendrendement. Dit dividendrendement bedraagt op basis van de verwachtingen bruto (voor afhouding van Franse en Belgische roerende voorheffing) 6,1 procent. Met dergelijk aantrekkelijk rendement zullen institutionele beleggers met plezier het aandeel oppikken in de volgende maanden naarmate het knippen van de coupon dichterbij komt.

Maar de notes van Commerzbank lopen 2 jaar (tot eind januari 2011) zodat we verplicht zijn verder te kijken dan het knippen van de coupon ergens in mei of juni 2009. En dat brengt ons natuurlijk bij de evolutie van de olieprijs. Spijtig genoeg hebben we geen kristallen bol om de olieprijs te voorspellen, maar we merken toch dat de olieprijs rond de huidige niveaus van 40 dollar goed stand houdt. Daarenboven noteert Total met een heel lage koers-winstverhouding van slechts 7, wat al een veiligheidsmarge op eventuele lagere olieprijzen inhoudt.

Samengevat kunnen we stellen: notes of obligaties op 2 jaar, rente op jaarbasis 12 procent, risico op emittent Commerzbank is heel laag door overheidsparticipatie, risico op terugbetaling in Totalaandelen als de koers lager staat binnen 2 jaar is beperkt door het aantrekkelijke dividendrendement, de lage waardering van Total en de uitbodeming van de olieprijs. Inschrijven kan in principe bij elke bank.

Olieprijs houdt goed stand rond huidig niveau én Total heeft veilig lage koers-winstverhouding

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234