Dinsdag 22/06/2021

Notendop

Debuut uit 1992 van de Italiaanse schrijfster wier identiteit nog steeds in nevelen is gehuld, maar die in de VS zorgde voor een hype: 'Ferrante Fever'. In Kwellende liefde beschrijft ze de speurtocht van de veertigjarige Delia, die naar Napels terugkeert om uit te zoeken wat er gebeurde met haar moeder voor zij verdronk in de nacht van Delia's verjaardag.
Elena Ferrante, Kwellende liefde, Wereldbibliotheek, 174 p., 17,99 euro. Vertaling Manon Smits.

U hebt dat ook wel, hè, dat u juist die dingen spannend vindt die niet mogen. Een verbod is een garantie voor interesse. De Britse psychoanalyticus (en productieve schrijver-essayist) Adam Phillips onderzoekt in Het plezier van alles wat mag aan de hand van onder meer Nietzsche en Freud de complexiteit van menselijke verlangens. En betoogt: misschien verkiezen we wel de verkéérde genoegens. Krachtvoer voor amateurpsychologen.
Adam Phillips, Het plezier van alles wat mag, Ambo/Anthos, 224 p., 19,99 euro. Vertaling Patty Adelaar.

Operatie Caesar is het ontstellende relaas van een militair fotograaf die onder het bewind van Assad duizenden foto's maakte van gemartelde gevangenen en ze het land uit smokkelde. Carance Le Caisne is de enige journalist die 'Caesar' heeft gesproken. 'De waarheid zal tot de overwinning leiden. Een spreekwoord zegt: 'Een recht gaat niet verloren zolang er iemand achter staat om het op te eisen.''
Carance Le Caisne, Operatie Caesar, Slachtoffers van Assad vertellen hun verhaal, De Bezige Bij, 224 p., 19,90 euro. Vertaling Reintje Ghoos en Jan Pieter van der sterre.

Dat Sebastian Faulks geschiedenis heeft gestudeerd, was af te lezen aan Het lied van de loopgraven. Ook in zijn nieuwe roman Waar mijn hart ooit klopte blikt hij terug, dit keer op de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse arts krijgt een brief van een man aan de Rivièra die zijn vader nog heeft gekend.
Sebastian Faulks, Waar mijn hart ooit klopte, Prometheus, 360 p., 24,95 euro. Vertaling Dennis Keesmaat.

De Canadese auteur Yann Martel, vijftien jaar geleden beroemd geworden door Het leven van Pi, brengt in zijn nieuwe roman De hoge bergen van Portugal drie levens bijeen van mannen die niets met elkaar te maken hebben: een archivaris, een patholoog en een senator. De laatste, Peter Tovy, bevrijdt een chimpansee uit een onderzoeksinstelling en vestigt zich met deze Odo in zijn Portugese geboortedorp. De aap gooit een kopje op de grond bij een café. Wat betekent dat? Peter staat voor een raadsel, en dat is niet alleen lastig. 'Het mysterie biedt een beloning: voortdurende verwondering.'
Yann Martel, De hoge bergen van Portugal, Prometheus, 352 p., 19,95 euro. Vertaling Marijke Versluys.

Het gaat niet echt van Boem paukeslag daar ligt alles plat, in dit zesde deel van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Boeken en schrijvers uit de eerste helft van de vorige eeuw worden in een zeer brede, veranderende maatschappelijke context geplaatst. Over Congo en Indië, Teirlinck en Du Perron, oorlog en modernisme, streekromans en Angèle Manteau. Fenomenaal leesboek voor literatuurliefhebbers.
Jacqueline Bel, Bloed en rozen. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945, Uitgeverij Bert Bakker,
992 p., 59,95 euro.

'Sterre zat op de keukentafel met haar benen te zwaaien. Ze zei tegen haar moeder: 'Als ik jouw prinsesje ben, ben jij dan de koningin?' Zo begint De zonneprinses, het verhaal van het eenvoudige meisje Sterre en haar mama die zich verbeelden voor één dag de zonneprinses en -koningin te zijn. Een teder verhaal over de kracht van de verbeelding, met subtiele tekeningen voor jong en oud.
David Grossman en Michal Rovner, De zonneprinses, Cossee, 56 p., 14,95 euro. Vertaling Edward van de Vendel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234