Donderdag 01/06/2023

NieuwsMilieubescherming

Normen worden overschreden voor heel wat meer stoffen dan PFOS

Niet alleen PFOS (zoals bij de site van 3M) zorgt voor problemen. Beeld Photo News
Niet alleen PFOS (zoals bij de site van 3M) zorgt voor problemen.Beeld Photo News

‘Er valt qua waterbeheer de beschouwing te maken dat de milieukwaliteitsnormen op heel veel plaatsen worden overschreden in Vlaanderen, voor pesticiden, voor PAK’s, voor metalen, voor polygechloreerde difenylethers...’ Dat zei topman Bernard De Potter van de Vlaamse Milieumaatschappij in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling.

Belga

“Er worden nu heel veel resources ingezet op PFAS (de verzamelnaam van de ‘forever chemicals’, red.), maar eigenlijk is er een analoge aanpak nodig voor al die andere categorieën van stoffen”, voegde De Potter toe.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) staat in voor de controle op de waterkwaliteit in Vlaanderen. Ze verleent ook advies bij milieuvergunningen en ziet toe op de waterzuiveringsinfrastructuur. Momenteel is de VMM ook bezig met luchtmetingen naar PFAS.

Bernard De Potter, administrateur-generaal van de VMM, gaf in de onderzoekscommissie aan dat de problematiek eigenlijk veel breder gaat dan PFAS. Die stoffen staan momenteel in het middelpunt van de belangstelling, maar er is een hele reeks aan andere schadelijke stoffen die eveneens te veel worden uitgestoten.

Daar consequent tegen optreden, wordt door de besparingen steeds moeilijker. “Ik kan nu al zeggen dat we de inspanningen die we doen rond PFAS met de actuele middelen niet kunnen volhouden”, zei De Potter. “Dus ofwel komen er extra middelen bij, ofwel zullen er taken moeten worden afgebouwd. Laat staan dat we al die andere stoffen er nog gaan moeten bijnemen.”

De VMM zag de voorbije jaren 20 procent van het personeelsbestand vertrekken. “In de eerste plaats probeert men dan met de kaasschaaf te werken, maar van bij mijn aantreden in augustus 2018 heeft dat zijn limieten meer dan bereikt”, zei De Potter. “Het aantal meetpunten is gehalveerd, de frequentie van de metingen is gehalveerd, er wordt minder geadviseerd voor vergunningen... Er vallen sowieso dossiers door de mazen van het net.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234