Vrijdag 18/10/2019

"Norm elektromagnetische straling moet 1.000 keer strenger"

Naast gsm's en gsm-antennes als deze komt elektromagnetische straling ook van microgolfovens, draadloze telefoons, radiowekkers en babyfoons. Beeld UNKNOWN

De normen voor elektromagnetische straling zouden 100 tot 1.000 keer strenger moeten worden. De huidige normen vormen een risico voor onze gezondheid. Dat was de boodschap van professor Victor Moshalkov van het departement Natuurkunde van de K.U. Leuven tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement over de gevolgen van elektromagnetische straling op onze gezondheid.

Gsm's, microgolfovens, babyfoons
De voorbije jaren is de hoeveelheid niet-ioniserende straling of elektromagnetische straling waaraan mensen worden blootgesteld voortdurend toegenomen. Naast gsm's en gsm-antennes vormen onder meer ook microgolfovens, draadloze telefoons, radiowekkers, babyfoons en zelfs lasapparaten stralingsbronnnen.

Bewijs van gezondheidsrisico's
Over de gevaren van die straling bestaat al jaren wetenschappelijke discussie. Maar professor Moschalkov is ervan overtuigd dat er gefundeerd wetenschappelijk bewijs bestaat over de gevaren voor de volksgezondheid.

Geheugenverlies, oververmoeidheid, Alzheimer
Zich baserend op een reeks internationale studies is de professor ervan overtuigd dat elektromagnetische stralingen kunnen leiden tot geheugenverlies, oververmoeidheid, slaapstoornissen en dat er een verband is tussen het toenemend gsm-gebruik en het toenemend aantal Alzheimer-patiënten.

Moshalkov werd tijdens de hoorzitting bijgetreden door professor Stefaan Van Gool van de dienst Kindergeneeskunde van het Leuvense UZ Gasthuisberg. Ook hij zegt dat er onweerlegbare bewijzen zijn voor de schadelijke effecten van elektromagnetische straling. "Het zou eigenlijk de taak van de operatoren en de industrie moeten zijn om te bewijzen dat ze niet schadelijk zijn", aldus Van Gool.

Dringende maatregelen
Professor Moshalkov pleit voor dringende maatregelen. Eerst en vooral moeten de normen verstrengd worden. De internationale organisatie ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation) hanteert een norm van 41 V/m (volt per meter). In België geldt een norm van 20,6 V/m. Volgens professor Moshalkov moet de norm verlaagd worden tot 0,6 V/m en moet gestreefd worden naar een norm van 0,06 V/m. Die strengste norm zou nu al in Salzburg gelden en zou geen problemen geven voor het gsm-verkeer.

Waarschuwing voor hotspots
De Leuvense professor nam nog een aantal evoluties op de korrel. Zo waarschuwt hij voor het installeren van hotspots en i-cities met de huidige normen. "Dat is discriminerend voor kinderen, voor mensen met gezondheidsproblemen of pacemakers. Die kunnen sterven", klonk het.

Gsm-antennes op appartementen
Ook de trend waarbij eigenaars van appartementen een gsm-antenne laten plaatsen op de flats die zij verhuren vindt bij hem geen genade. "Dat is gewoon immoreel. Ze plaatsen antennes met schadelijke straling op gebouwen waar ze zelf niet hoeven te wonen".

Professor Moshalkov ging daarmee een hele stap verder dan het adviesrapport 'Blootstelling aan niet-ioniserende straling in huis'. Die studie werd in opdracht van het VIWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek) uitgevoerd door professor Luc Martens van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent en vormde de aanleiding voor de hoorzitting.

Kinderen
Op basis van dat rapport deed het VIWTA een reeks aanbevelingen. Zo wordt geadviseerd om nieuwe woningen op voldoende afstand te bouwen van hoogspanningsleidingen en om extra onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van mobiele telefonie op kinderen. In het rapport wordt ook gepleit voor een wettelijke normering van het elektromagnetische spectrum.

Bel met oortje
Volgens professor Martens is er een aantal eenvoudige middeltjes om de straling te beperken. "Zo kan je bellen met een oortje in plaats van de gsm aan het oor te houden. Als je geen oortje hebt, wacht je ook best even voor je je gsm tegen je oor drukt. Dan is de sterkste straling weg", aldus Martens. Nog volgens professor Martens is het soms verstandiger om een gsm-mast op een schoolgebouw te plaatsen dan op 200 meter van die school. "Je moet niet alleen rekening houden met de afstanden, maar ook met de sterkte en de richting van de stralingsbundels", aldus nog Martens. (belga/lb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234