Dinsdag 15/10/2019

Noren in de ban van ayurveda en unani

Parlementscommissie pleit voor invoering Indiase homeopathie

NEW DELHI.

IPS

Een Noorse commissie van gezondheidsexperts is in India overtuigd geraakt van het nut van homeopathie en plaatselijke tradititionele geneeswijzen als ayurveda en unani. De Commissie Alternatieve Geneeswijzen zal het Noorse parlement adviseren de alternatieve technieken in Noorwegen een wettelijke basis te geven en te integreren in het openbare gezondheidssysteem.

De tocht van Noorse beleidsmensen langs alternatieve ziekenhuizen in India werd geleid door Kjell Roeynesdal, onderdirecteur-generaal van het ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken. "Als ons rapport aanvaard wordt, kunnen geneeswijzen gebaseerd op homeopathie, ayurveda en unani door het parlement in een wettelijk kader worden gegoten", verklaarde hij na afloop van het bezoek.

De Noren waren vooral onder de indruk van wat ze zagen in Navjyoti, een ziekenhuis in Delhi waar junkies door middel van homeopathische geneesmiddelen van hun verslaving worden afgeholpen. Het ziekenhuis werkt in opdracht van de politie van Delhi en die lijkt tevreden met de resultaten. De Noorse bezoekers willen de behandelingswijze ook thuis aanprijzen. "Drugsverslaving is een groot probleem in Noorwegen en de allopatische behandelingswijzen zijn erg duur en hebben veel neveneffecten", argumenteerde commissielid Geir Sverre Braut.

De Noorse Commissie Alternatieve Geneeswijzen werd vorig jaar in april opgericht om het parlement te adviseren over het integreren van alternatieve technieken in het bestaande gezondheidssysteem. Een werkbezoek aan India lag voor de hand. Alternatieve geneeswijzen hebben een ruime en wettelijk geregelde plaats in het Indiase gezondheidssysteem - in sommige ziekenhuizen worden zelfs alleen homeopathische of ayurvedische geneesmiddelen en technieken toegepast. Veel Indiërs nemen ook hun toevlucht tot de unani, een gezondheidsleer van Griekse oorsprong, die door de islamitische veroveraars naar India werd gebracht. Voor ernstige, acute aandoeningen blijkt de Indiase bevolking vooral vertrouwen te schenken aan klassieke artsen, maar Indiërs met beginnende problemen of chronische klachten verwachten veeleer soelaas van alternatieve geneeswijzen.

Volgens professor V.K. Gupta, de voormalige directeur van het Nehru Homoeopathic Medical College in Delhi, heeft de Indiase homeopathie veel ervaring op uiteenlopende terreinen. Zo zouden er goede resultaten zijn bereikt bij het versterken van de natuurlijke afweerkrachten tegen ernstige ziekten als cholera, dengue en tuberculose. Indiase homeopaten zouden ook raad weten met patiënten die door het overdadig gebruik van klassieke geneesmiddelen een erg resistente vorm van tuberculose hebben ontwikkeld. Dev Raj

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234