Wereldgeluksrapport

Noorwegen is niet langer het gelukkigste land ter wereld

- Redactie - Bron: HLN.be, Belga
1 © AFP

Finland heeft Noorwegen van de troon gestoten als het gelukkigste land ter wereld. Dat blijkt uit de World Happiness Index van de Verenigde Naties. België stijgt een plaats en is zo het zestiende gelukkigste land op aarde. Helemaal onderaan de lijst staat Burundi.

De Verenigde Naties maken elk jaar een rangschikking van 156 landen op basis van criteria zoals inkomen, sociaal stelsel, levensverwachting, sociale vrijheid, corruptie, enzovoort. Traditioneel scoren de Scandinavische landen altijd hoog, maar dit jaar stoot Finland Noorwegen dus van de troon. De Finnen stonden vorig jaar nog op plaats vijf. 

De derde plaats is voor Denemarken, gevolgd door IJsland, Zwitserland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Australië. Ons land staat op de 16de plaats, een plaats hoger dan vorig jaar. We staan daarmee net tussen Duitsland en Luxemburg.

Duitsland staat overigens op drie plaatsen voor de Verenigde Staten. Volgens Jeffrey Sachs, een vooraanstaande Amerikaanse ontwikkelingseconoom die meewerkte aan het rapport, "dalen de VS in de geluksrangschikking deels door de aanhoudende epidemieën van obesitas, van gebruik van verdovende middelen, en door onbehandelde depressies".

Onderaan bengelen vooral Afrikaanse landen, met Burundi als allerlaatste, op plaats 156. Het door oorlog verscheurde Syrië staat op plaats 150.

Voor het eerst sinds de start van het onderzoek in 2012 is er ook gekeken naar het geluk van migranten in 117 landen. Ook daar scoort Finland het beste. Het welzijn van migranten blijkt grotendeels in lijn te liggen met dat van de autochtone bevolking. 

nieuws

cult

zine