Dinsdag 29/11/2022

Noord-Koreaanse wapenboot onderschept op Arabische Zee

Een Noord-Koreaans schip dat vijftien Scud-raketten, conventioneel wapentuig en 85 vaten met chemicaliën aan boord had, is vorige maandag in de Arabische Zee onderschept. Het schip was op weg naar Jemen, dat zijn lading na fel protest toch kreeg. Het was het Spaanse fregat Navarra dat het militaire transport ontdekte. Het Noord-Koreaanse schip, de So San, werd kortstondig onder controle van de Amerikaanse autoriteiten geplaatst. Of het incident daarmee gesloten is, blijft afwachten.

Brussel/Madrid/Washington

Reuters / Eigen berichtgeving

De So San, zo maakte de Spaanse minister van Defensie Federico Trillo op een persconferentie bekend, werd zonder veel problemen geënterd. Dat gebeurde nadat de kapitein van de Navarra de So San bevolen had zijn motoren stil te leggen. De Navarra lanceerde een aantal waarschuwingsschoten toen de So San nog probeerde weg te komen. Uiteindelijk bleek onder een zware lading cement verdacht wapentuig verstopt te zitten, waaronder vijftien Scud-raketten, een vijftiental conventionele raketten en een hoeveelheid niet nader bepaalde chemicaliën.

De Spaanse militairen slaagden erin de controle over de So San zonder bloedvergieten over te nemen. Daarna kwamen Amerikaanse inspecteurs een kijkje nemen, en werd het schip in beslag genomen. Aanvankelijk had het naar de Amerikaanse militaire basis op het eiland Diego García, in de Indische Oceaan, moeten worden overgevaren, maar gisteren kwamen de VS van hun voornemen terug.

In een reactie, vóór de teruggave van de So San, stelde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld dat Noord-Korea de grootste op zichzelf handelende proliferator van rakettechnologie ter wereld is. "Ze stoppen vele landen technologie en knowhow in de handen waarmee potentieel honderdduizenden mensen kunnen worden omgebracht." Rumsfeld, toevallig op reis in de regio, had eerder al gesteld dat Noord-Korea over een beperkt aantal kernwapens beschikt, al zou daar volgens de inlichtingendiensten geen bewijs voor bestaan. Van zijn kant stelde vice-minister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage, die dezer dagen Azië bereist in de hoop steun te werven voor een oorlog tegen Irak, dat het bericht over de So San hem niets verbaasde. "Dit hadden de Amerikaanse autoriteiten natuurlijk wel verwacht. Ik denk niet dat deze ontwikkeling nieuw is."

Toch lijkt Washington niet van plan Noord-Korea meteen een veeg uit de pan te geven. Zoiets zou strategisch een slecht idee zijn nu de VS alle aandacht op Irak hopen te vestigen. Met Pyongyang zou veeleer een diplomatieke oplossing worden uitgedokterd. Omdat Noord-Korea het zogenaamde Missile Control Technology Regime, dat op de export van wapens toeziet, niet onderschreven heeft, is dat orgaan strikt genomen niet bevoegd in de zaak. Gisteravond Europese tijd bleek dan ook dat Pyongyang, door de VS op de beruchte As van het Kwaad geplaatst, niet met de terzake geldende internationale afspraken in overtreding was.

In Sanaa maakten de Jemenitische autoriteiten intussen bekend dat de Scuds wel degelijk Jemen als bestemming hadden. Bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Abou Bakr Abdallah al-Koerbi zei Sanaa dat de controversiële bestelling een hele tijd geleden was geplaatst en alleen defensieve overwegingen tot motief had. "Jemen koestert geen vijandige bedoelingen tegen wie ook en de aankoop van de wapens kan de wereldvrede en -veiligheid niet bedreigen."

Ook de veronderstelling dat de wapens mogelijk voor een andere partij bedoeld waren of in handen hadden kunnen belanden van bijvoorbeeld Al-Qaeda of Irak, veegde Al-Koerbi van tafel: "De wapens zullen niet bij derden belanden", zei hij. Jemen tekende fel protest aan bij zowel de Verenigde Staten als Spanje en eiste zijn militaire aankopen terug - een eis waarop intussen is ingegaan, al wordt Jemen er dan van verdacht een veilige haven te zijn voor aanhangers van Osama bin Laden.

De Spaanse fregatten Navarra en Patiño bevinden zich sinds eind vorig jaar in de Arabische Zee in het kader van de door Washington gelanceerde antiterreuroperatie Enduring Freedom. "De schepen maken deel uit van sectie 150 van onze zeemacht ('Fuerza Naval 150')", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Madrid aan De Morgen. "De Navarra is een fregat met 226 soldaten aan boord, die van de luchtmacht inbegrepen. In dat kader zien zij mee toe op het verkeer in de Arabische Zee." (LD)

'Jemen koestert geen vijandige bedoelingen tegen wie dan ook'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234