Zondag 28/05/2023

NieuwsOlympische Spelen

Noord-Korea zegt af voor de Olympische Spelen, kans om banden aan te halen verkeken

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, trokken Noord- en Zuid-Korea nog samen op.  Beeld AFP
Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, trokken Noord- en Zuid-Korea nog samen op.Beeld AFP

Noord-Korea doet deze zomer niet mee aan de Olympische Spelen in Tokio omdat het land zijn atleten wil beschermen tegen de coronapandemie. Dit tot grote spijt van Zuid-Korea, waar de Spelen golden als dé kans om de slechte relatie met het geïsoleerde buurland te verbeteren.

Niels Waarlo

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, trokken Noord- en Zuid-Korea nog samen op. Tijdens de opening marcheerden de twee sportteams onder een gezamenlijke vlag en het vrouwelijke ijs­hockeyteam bestond zelfs uit Zuid- én Noord-Koreaanse ­spelers. Nadat onderhande­lingen tussen de VS en Noord-Korea in 2019 mislukten, bekoelde de relatie tussen noord en zuid weer en zijn er geen officiële gesprekken meer gevoerd.

In maart lanceerde het totalitaire regime van Noord-Korea twee raketten, waar volgens de staatszender een kernkop van 2,5 ton op kan. Hierna waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden dat het land op meer sancties kan rekenen als het de situatie laat escaleren. Wel blijven de VS openstaan voor het aanhalen van diplomatieke banden. De regering in ­Pyongyang weigert dit tot dusver.

Zuid-Korea had de hoop gevestigd op de aanstaande Olympische Spelen als aanleiding om weer in gesprek te raken met het buurland, waarmee het officieel nog altijd in oorlog verkeert. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording heeft aangegeven Noord-Korea’s beslissing om niet te komen te betreuren.

Vorige week kondigde de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel nog aan dat het een officieel voorstel heeft ingediend om de Zomerspelen van 2032 te organiseren samen met Pyongyang. Onduidelijk is in hoeverre Pyong­yang bij dat voorstel betrokken was.

Startschot

Remco Breuker, hoogleraar ­Koreastudies aan de Univer­siteit Leiden, zegt dat hij ­sowieso niet had verwacht dat de aanstaande Olympische ­Spelen het startschot zouden zijn voor verandering in Noord-Korea. “Het probleem is, en dat is de belangrijkste reden dat het telkens opnieuw fout gaat: er moet wel een bepaalde wil zijn om te veranderen, hoe klein ook. Die is er niet in Noord-­Korea.”

De afgelopen Winterspelen zag het er volgens hem mooi uit, met die teams onder ­dezelfde vlag, maar in de praktijk deed Noord-Korea geen echte concessies op het gebied van bijvoorbeeld kernwapenontwikkeling of mensenrechten.

Noord-Korea wil zijn atleten beschermen tegen het coronavirus, staat op de website van het ministerie van Sport waarop de afzegging is aangekondigd. Het is voor het eerst sinds 1988 dat het land niet meedoet met de Spelen. Toen wilde het om politieke redenen niet meedoen, omdat Zuid-Korea organisator was.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234