Maandag 14/10/2019

Geopolitiek

Noord-Korea: "We gaan door met raketlanceringen"

Kim Jong-un, de Noord-Koreaanse leider, tijdens de raketlancering Beeld afp

Ondanks grote internationale kritiek zegt Noord-Korea door te zullen gaan met raketlanceringen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van een statement van Noord-Koreaanse ministerie van Defensie. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben de raketlancering van Noord-Korea scherp veroordeeld.

De Amerikanen gaan met Zuid-Korea in gesprek over de plaatsing van een Amerikaans raketafweersysteem. Volgens beide landen heeft Zuid-Korea extra bescherming nodig tegen de toenemende militaire dreiging van het buurland. De VS denken erover een geavanceerd afweersysteem naar Zuid-Korea te sturen om zowel korte- als langeafstandraketten uit de lucht te kunnen halen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldde zondag dat het een beschermingsonderdeel van de raket heeft gevonden bij het eilandje Jeju. Het onderdeel kan waardevolle informatie opleveren over het militaire programma van Noord-Korea.

Volgens Noord-Korea was de lancering, waar leider Kim Jong-Un bij aanwezig was, een succes. Het Amerikaanse heeft twee objecten ontdekt in een baan rond de aarde, zo meldt CNN.

De lancering van zondag leidde tot woedende reacties van andere landen. De VS en de Aziatische bondgenoten verdenken Noord-Korea ervan middellange-en langeafstandsraketten te willen bewapenen met kernwapens. Rusland heeft gereageerd door te zeggen dat de raketlancering van Noord-Korea opnieuw laat zien dat het land de regels van het internationale recht negeert.

Noord-Korea, dat al beschikt over een kleine hoeveelheid kernwapens, deed vorige maand een proef met een waterstofbom. Deze is veel krachtiger dan een atoombom.

Noord-Korea had afgelopen week aangekondigd een satelliet te zullen lanceren voor de observatie van de aarde. Dat werd wereldwijd geïnterpreteerd als een stap om de techniek van de langeafstandsraketten te vervolmaken. Noord-Korea heeft op staatstelevisie gezegd dat de lancering een succes was.

'Volstrekt onacceptabel', reageerde de Japanse premier Shinzo Abe. Zijn land had eerder gedreigd de raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel wel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN noemde de Noord-Koreaanse actie 'buitengewoon betreurenswaardig'. Ook China, de enige bondgenoot van Pyongyang, veroordeelde de lancering. Peking zei 'het te betreuren' dat Noord-Korea, ondanks internationale oproepen, de lancering toch doorzette.

Beeld AFP

'Onvergeeflijke provocatie'

President Park Geun-hye van Zuid-Korea riep de veiligheidsraad van de VN op snel met sancties te komen. Ze noemde de lancering een 'onvergeeflijke provocatie'. De Veiligheidsraad buigt zich waarschijnlijk zondag over de kwestie. De VS, Japan en Zuid-Korea hebben volgens diplomaten een spoedzitting aangevraagd.

Ook de VS reageerden woedend. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat 'roekeloze acties serieuze gevolgen hebben'. Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice sprak over een 'destabiliserende en provocerende actie'.

Volgens Rice schendt Noord-Korea met de lancering meerdere resoluties van de veiligheidsraad. Eerder had secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN de Noord-Koreanen al gewaarschuwd geen technologie voor ballistische raketten te gebruiken. Ook de Republikeinse presidentskandidaten veroordeelden de lancering. Jeb Bush zei dat de VS een 'preventieve aanval' op het Noord-Koreaanse nucleaire programma moeten uitvoeren 'als dit nodig is om Amerika te beschermen'.

De Amerikaanse strijdkrachten lieten weten een projectiel te hebben gedetecteerd dat de ruimte in vloog. Een Zuid-Koreaanse functionaris stelde daarentegen dat het nog te vroeg is om te zeggen of de lancering een succes was. De raket verdween volgens de bron ten zuiden van het eiland Jeju van de radar.

Verdoken test

Ook de Europese Unie en de NAVO veroordelen de Noord-Koreaanse lancering van een observatiesatelliet. Net als Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten zien ze er een verdoken test in met een ballistische raket, wat verboden is door VN-resoluties.

"De lancering met behulp van ballistische rakettechnologie eerder vandaag door de Democratische Volksrepubliek Korea is klaar en duidelijk een nieuwe zware inbreuk op zijn internationale verplichtingen", stelt EU-topdiplomate Federica Mogherini in een persbericht. Ze roept Noord-Korea op tot dialoog met de internationale gemeenschap, "met name in kader van het zeslandenoverleg" met Zuid-Korea, China, Japan, Rusland en de VS.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg veroordeelt de lancering ten stelligste. Het westerse bondgenootschap roept Noord-Korea op om zich te houden aan zijn internationale verplichtingen en verdere "provocaties" te staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234