NieuwsNoord-Korea
Noord-Korea vuurt projectiel af in zee en vertelt VN het recht te hebben wapens te testen
Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ongeïdentificeerd projectiel in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag aan persbureau Yonhap. Noord-Korea verdedigde kort daarna tegenover de Algemene Vergadering van de VN het recht om wapens te blijven testen.
VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. Het land is onderworpen aan strenge internationale sancties vanwege zijn kernwapenprogramma. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde een test van twee ballistische korteafstandsraketten door het land medio september een “provocatie”.
Kort daarop zei de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Kim Song tegen de Algemene Vergadering van de VN dat niemand het land het recht kan ontzeggen om wapens te testen. “Wij zijn simpelweg onze nationale defensie aan het opbouwen om onszelf te verdedigen en de veiligheid en vrede van het land op betrouwbare wijze te waarborgen”, aldus Kim. Hij riep de Verenigde Staten bovendien op hun “vijandig beleid” ten opzichte van Pyongyang op te geven.
De VS maken zich grote zorgen over de wapenprogramma’s van Noord-Korea. Het land heeft in het verleden raketten getest die delen van het Amerikaanse vasteland zouden kunnen bereiken. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zocht toenadering tot dictator Kim Jong-un en het kwam zelfs tot ontmoetingen, maar uiteindelijk liep het overleg stuk op de Noord-Koreaanse eis dat alle sancties jegens het land zouden worden opgeheven. De VS eisten op hun beurt dat Noord-Korea zou stoppen met het ontwikkelen van kernwapens.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag (lokale tijd) weten de schijnbare raketlancering te veroordelen en drong er bij de Noord-Koreanen op aan een dialoog aan te gaan. “Deze lancering is in strijd met meerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad en vormt een bedreiging voor de buurlanden van Noord-Korea en de internationale gemeenschap. We blijven ons inzetten voor een diplomatieke benadering van Noord-Korea en roepen hen op om een dialoog aan te gaan.”