Dinsdag 02/03/2021

Noord-Korea

Noord-Korea meldt fors voedseltekort: rantsoen beperkt tot 300 gram per dag

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een fabriek van het leger die voedsel produceert voor de militairen. Beeld EPA
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een fabriek van het leger die voedsel produceert voor de militairen.Beeld EPA

Noord-Korea zegt de rantsoenen aan de bevolking te hebben gehalveerd omdat het zo’n 1,4 miljoen ton voedsel tekortkomt. Behalve droogte, overstromingen en hoge temperaturen zijn volgens Pyongyang ook de internationale sancties oorzaak van de noodsituatie.

Het regime luidt de noodklok, enkele dagen voor de tweede top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump. Het lijkt een poging van Pyongyang om de VS nog meer onder druk te zetten om de knellende sancties te verlichten die de VN sinds 2006 hebben afgekondigd.

Kim wil in ruil voor beperking van zijn atoomprogramma toezeggingen van de VS dat de economische sancties worden afgebouwd. Dit zal volgende week in Vietnam, als beide leiders elkaar op 27 en 28 februari opnieuw ontmoeten, wederom een van de belangrijkste eisen van Noord-Korea zijn. De VS willen pas hierover praten als Pyongyang concrete stappen heeft gezet richting het opgeven van zijn kernwapens. 

Volgens Noord-Korea kunnen door de sancties bijvoorbeeld geen landbouwmaterialen worden geïmporteerd en is er niet genoeg benzine voor machines en fabrieken. De Noord-Koreaanse missie bij de VN gaf donderdag een memo vrij waaruit zou blijken hoe ernstig de voedselsituatie is. Het land kampt al jaren met het probleem. Steeds werd de slechte oogst als de voornaamste boosdoener aangewezen. 

Dubbelgangers van president Trump en Kim Jong-un laten zich zien in de straten van Hanoi. De Vietnamese hoofdstad is woensdag 27 en donderdag 28 februari het toneel van de tweede top tussen Trump en Kim.  Beeld AP
Dubbelgangers van president Trump en Kim Jong-un laten zich zien in de straten van Hanoi. De Vietnamese hoofdstad is woensdag 27 en donderdag 28 februari het toneel van de tweede top tussen Trump en Kim.Beeld AP

4,9 miljoen ton voedsel

Volgens het regime wist Noord-Korea vorig jaar zo’n 4,9 miljoen ton voedsel te produceren, een half miljoen ton minder vergeleken met 2017. Het gaat onder andere om rijst, graan en aardappelen. Ook wanneer er voedsel wordt ingevoerd, blijft er volgens de regering nog een fors tekort.

Pyongyang zegt dat het nu het de dagelijkse rantsoenen per inwoner heeft teruggebracht naar 300 gram. Voorheen was dat 550 gram. “De regering doet een beroep op internationale organisaties om met spoed te reageren op de voedselsituatie”, aldus het regime in de memo. De VN schatten dat 41 procent van de bevolking ondervoed is. Zo’n 10,3 miljoen inwoners, ongeveer de helft van de bevolking, zouden nu hulp nodig hebben. Vorig jaar zouden het er 6 miljoen zijn geweest.

De VN en internationale hulporganisaties zeggen toen slechts een derde van hen te hebben kunnen helpen omdat er niet genoeg geld was. De VN deden een oproep aan de lidstaten om 111 miljoen dollar te geven, maar daarvan kwam maar een kwart binnen. Een VN-woordvoerder zei donderdag dat met Pyongyang wordt overlegd hoe op dit moment de Noord-Koreanen geholpen kunnen worden die dringend voedsel nodig hebben.

Een collectieve boerderij in de provincie South Hwanghae die in 2011 werd getroffen door overstromingen.  Beeld Reuters
Een collectieve boerderij in de provincie South Hwanghae die in 2011 werd getroffen door overstromingen.Beeld Reuters

Kernmacht met honger

De VN kondigden de economische en financiële sancties in 2006 af na Noord-Korea’s eerste atoomproef. Het land is sindsdien een kernmacht, met een atoomarsenaal van zo’n zestig kernwapens. Gehoopt werd dat de sancties het moeilijker voor Pyongyang zouden maken om het kostbare nucleaire en raketprogramma voort te zetten. 

Tot nu toe is dit niet gelukt. Pyongyang voerde daarna een test uit met een waterstofbom, die talloze malen krachtiger is dan een atoombom. Vorig jaar wist Noord-Korea, na diverse tests, ook in het bezit te komen van een langeafstandsraket. Met deze raket, de Hwasong-15, kan Noord-Korea het vasteland van de VS aanvallen.

In juli vond een eerste topontmoeting in Singapore plaats tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Daar werden afspraken gemaakt die de wederzijdse verstandhouding ten goede moesten komen: Kim zou de nucleaire tests stopzetten, en Trump beloofde op te houden met militaire oefeningen in de regio. 

Volgens experts blonk het akkoord dat in Singapore getekend werd uit in vage intenties. Sindsdien is weinig verdere toenadering tussen beide landen geboekt. Noord-Korea lijkt niet bereid om zijn rakettenarsenaal af te bouwen, en voor de VS is een soepeler sanctiebeleid enkel denkbaar wanneer concrete vooruitgang te zien is. Tot nog toe heeft het Witte Huis daar geen termijn op gekleefd. Trump hield de afgelopen dagen ook de mogelijkheid open dat na Hanoi nog meer ontmoetingen met Kim gepland zouden worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234