Woensdag 30/11/2022

Noord-Korea en VS hervatten ontwapeningsgesprekken

Kim Jong-Il stelt eisen om in te binden: humanitaire hulp en veiligheidsgaranties

Brussel

Eigen berichtgeving

In Peking is het zeslandenoverleg hervat met het oog op de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Het is de eerste keer in dertien maanden tijd dat Pyongyang opnieuw praat met de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en Zuid-Korea, de staten die het Noord-Koreaanse regime ervan willen weerhouden een gevaarlijke regionale wapenwedloop te beginnen.

Het is al de vierde keer dat de zes landen overleg plegen, en de eerste keer sinds Noord-Korea de sessies meer dan een jaar geleden ging boycotten. De boycot was volgens Noord-Koreaanse officiële bronnen een gevolg van de "vijandelijke" houding van Washington.

Dat verwijt willen de Verenigde Staten nu zoveel mogelijk vermijden. "Wij beschouwen de soevereiniteit van Noord-Korea als een feit", zei VS-hoofdonderhandelaar Christopher Hill na een eerste onderhoud, maandag, met Kim Kye Gwan, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten hebben absoluut niet de bedoeling (Noord-Korea) aan te vallen of binnen te vallen."

Kim zelf zei dat "het fundamenteel is reële vordering te boeken in de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Daartoe zijn sterke politieke wil vereist en strategische beslissingen vanwege de partijen die er belang bij hebben de dreiging van een nucleaire oorlog te beëindigen." Hij voegde eraan toe dat "wij daar helemaal toe bereid zijn". Anders dan bij vorige gelegenheden hebben de deelnemende landen zichzelf deze keer geen strak tijdschema opgelegd. De Amerikanen zeggen zolang te zullen blijven "als er vooruitgang wordt opgetekend".

In februari dit jaar pochte het regime van Kim Jong-Il dat het inderdaad nucleaire wapens bezat. Rond die tijd detecteerden satellieten ook opvallende drukte in de buurt van een grote, geheime militaire basis. Dat leidde tot speculaties dat Noord-Korea onrustwekkende vorderingen had gemaakt en spoedig tot een eerste ondergrondse test met een atoombom zou overgaan.

Inlichtingendiensten, zwak vertegenwoordigd in het uiterst secrete Noord-Korea, hebben echter zo hun twijfels. In de VS is de CIA na haar blunders over de massavernietingswapens in Irak de voorzichtigheid zelve in het evalueren van de Noord-Koreaanse dreiging. De Aziatische landen lijken minder tot behoedzaamheid geneigd, en vrezen dat de Noord-Koreanen heus wel tot een test zouden kunnen overgaan. Pyongyang voelt zich naar eigen zeggen bedreigd door de aanwezigheid van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse atoomraketten onder de 38ste breedtegraad, wapens waarvan zowel Washington als Seoul het bestaan altijd ontkend hebben.

In het kader van het zogenaamde 'words for words, action for action'-principe is echter afgesproken dat Noord-Korea en de andere betrokken landen elkaars initiatieven met gelijke munt betalen. Zolang de VS het bij woorden houden, houdt dus ook de archaïsche dictatuur in Pyongyang het bij woorden. Overigens zou een nucleaire test door Pyongyang de razernij van China wekken, en een streep halen door de broodnodige voedseltoevoer vanuit dat land.

Sowieso blijft het een feit dat Noord-Korea eisen stelt om in te binden. Het wil humanitaire hulp zowel als strikte garanties voor zijn nationale veiligheid. De VS willen daar niet van weten zolang Noord-Korea zelf niet de eerste stap zet. Zuid-Korea noemt zich intussen bereid in elektriciteitsbevoorrading te voorzien, maar dat zou er ook op neerkomen dat het communistische Noord-Korea helemaal energieafhankelijk wordt van het kapitalistische zuiden, wat het vermoedelijk niet wil.

De crisis omtrent Noord-Korea begon eind 2002, toen de VS het ervan beschuldigden een nucleair wapenprogramma op te zetten. Daarna stapte Pyongyang ook uit het Nucleaire Non-Proliferatie Verdrag. Sinds kort zegt het inderdaad over atoomwapens te beschikken. (LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234