Donderdag 22/10/2020
Ian Paisley Jr. met enkelen van zijn stemmenwervers in Antrim, Noord-Ierland.

InterviewIan Paisley Jr.

Noord-Iers parlementslid Ian Paisley Jr: ‘Brexit wordt een goede zaak voor mijn land’

Ian Paisley Jr. met enkelen van zijn stemmenwervers in Antrim, Noord-Ierland. Beeld Getty Images

De DUP, de Noord-Ierse protestantse partij die gedoogsteun verleent aan de Britse regering, wil geen deal aanvaarden waarbij Noord-Ierland binnen het douanestelstel van de Europese Unie blijft. ‘We vertrekken op dezelfde voorwaarden’, benadrukt Ian Paisley Jr., zoon van de gelijknamige stichter van de DUP en een van hun tien parlementsleden in Westminster.

Na Theresa May is ook Boris Johnson tot de conclusie gekomen dat het meest werkbare compromis om met een deal uit de EU te stappen, is dat Noord-Ierland zich op de Europese eenheidsmarkt richt met grenscontroles in de Ierse Zee. Maar dat blijft voor de DUP onaanvaardbaar.

Ian Paisley Jr.: “Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier naties: de Welsh, de Schotten, de Engelsen en de Noord-Ieren, en we vertrekken allemaal op dezelfde voorwaarden. We willen op economisch vlak niet op de Ierse Republiek afgestemd zijn, en moeten vechten tegen een andere positie dan de rest van het VK. Dat is tegen het hele punt van uit de EU te stappen.”

“De Noord-Ierse stem in het brexitreferendum was apart. Ons volk heeft niet gestemd omwille van immigratie, want dat treft ons nauwelijks. Waarom 65 procent van mijn kieskring, vooral landbouwers die veel baat bij de EU hebben gehad, Leave stemde is omdat ze nog beter kunnen zonder de EU. Betere handelsakkoorden, onze poedermelk en agrovoedselproducten die afzetmarkten kunnen vinden in landen waar Europa geen toegang tot heeft. Onze handel gaat zich uitbreiden en als Noord-Ierland daar geen onderdeel van uitmaakt, wat voor zin heeft het dan? We willen mee in die stroomversnelling zitten.” 

“Een kleine meerderheid in Noord-Ierland heeft Remain gestemd. Ik aarzel om het woord te gebruiken, maar dat was vooral een sektarische uitslag. Sinn Féin (de grootste katholieke partij, red.) voerde campagne om in de EU te blijven. Ik denk dat als er een tweede referendum was, in de wetenschap die we nu hebben, Leave het makkelijk zou winnen.”

“Ik ben overtuigd dat brexit een erg goede zaak voor Noord-Ierland wordt. Helaas was er het politieke gestook van (de Ierse premier, red.) Leo Varadkar dat turbulentie binnen de relaties veroorzaakt. Eens brexit achter ons ligt, en hij komt met ons onderhandelen over de visserijsector in de Ierse Republiek, zal zijn toon veel minder vijandig zijn.”

De poedermelk die u aanhaalt moet wel een aantal keer de grens heen en weer eer er een afgewerkt product is. Dat wordt een probleem met een harde grens in een no deal-scenario.

“Wat betekent een harde of zachte grens nu eigenlijk? Er ís een de facto en de jure grens in Ierland tussen het VK en de Republiek. Toen Noord-Ierland vaker in het nieuws kwam werd die grens gesymboliseerd door militaire posten, omdat het een plek was waar terroristen gruwel pleegden. De afgelopen 20, 30 jaar hebben zulke veiligheidsmaatregelen niet bestaan, het is een open grens waar bewegingsvrijheid in voege is en we hebben nooit gewild dat daar een einde aan komt. Het woord douanepost komt allang niet meer voor in de woordenschat van dit eiland. Wij willen er geen, de Republiek zegt er geen te willen, dus de enige persoon die over grensposten praat schijnt (EU-hoofdonderhandelaar, red.) Michel Barnier te zijn. Gaat hij het bevel geven om een hek of zo langs de grens te plaatsen? Veel geluk daarmee. Wij bouwen het niet, ik denk dat de Republiek het niet eens kan financieren, en als hij het hen oplegt, nogmaals, succes. Het idee is potsierlijk, het klinkt bijna als Trump: bouw een muur en jullie betalen ervoor.”

Maar wat stelt u dan wél voor als oplossing voor de nieuwe EU-buitengrens?

“Kijk naar wat er momenteel is aan infrastructuur. Een heel gedetailleerd systeem van nummerplaatherkenning dat mensen kan traceren over het hele eiland, en dat langs beide kanten goed werkt. Onze havens in Noord-Ierland en in de Republiek wisselen informatie uit en de Republiek vertrouwt op de veiligheidsintel van het VK. Zonder hen te willen beschamen: ze hebben ons nodig om hun havens te bemannen. Dat toont aan dat de wisselwerking op praktisch niveau zeer verweven is, en dat het amateuristische geklets over grensposten niet nodig is.”

Uw partijvoorzitster Arlene Foster maakt zich sterk dat vrees voor nieuw geweld in Noord-Ierland bangmakerij is, hoewel politiebronnen anders beweren.

“Ik leg mijn oor te luisteren bij de hoofdcommissaris en zijn ploeg, en zij doen zeker niet paniekerig over dreigend geweld als resultaat van brexit. Ze duiden wel zeer terecht aan dat als je grensposten bouwt, die doelwitten zullen worden. Maar het VK heeft geen intentie om dat te doen.”

Noord-Ierland heeft sinds 16 januari 2017 geen regering van nationale eenheid meer tussen de DUP en Sinn Féin meer. Door de impasse was de regio aan tafel nooit vertegenwoordigd tijdens de brexitonderhandelingen, en dat terwijl het hét knelpunt was.

“Het had zeker geholpen als de nuances, het beleid en de positie door een verenigd Noord-Iers kabinet gereflecteerd hadden kunnen worden in Brussel. Maar ik denk dat Noord-Ierland in grote mate geïsoleerd is tegen de impact van brexit. Tachtig procent van onze handel is met de rest van het VK, dus zelfs bij de slechtst mogelijke deal met de EU zal die tachtig procent niet getroffen worden door tarieven. De markt die het hardst zal lijden is de 70 procent van de Ierse Republiek die handel voert met het VK. De vissers uit het Zuiden die in onze zeeën vissen die plots weer onder onze controle vallen en ons daar enorme tarieven voor zullen betalen. Als VK zullen we een nieuw handelsakkoord sluiten met de VS, wellicht zonder tarieven. De Republiek zal niet in staat zijn daarvan mee te profiteren.”

De relatie tussen uw partij en Dublin zit sinds het brexitreferendum onder het vriespunt. Op welke manier is dat hulpvaardig?

“Helemaal niet, het is erg onvolwassen. Ik wil op een ander voorbeeld wijzen: Gibraltar. 97 procent stemde Remain. De hoofdminister had heel dwars en luidruchtig over brexit en de impact ervan kunnen zijn, maar nam de positie in: het is nu zo, wat zijn de voordelen voor ons? En nu is Gibraltar een lichtend voorbeeld van wat het kan bereiken als resultaat van brexit. Dat is een positie waarin de Ierse regering had kunnen zitten: vriend van Europa, vriend van het VK en een bijzondere handelsrelatie met beiden. Ze hebben die boot gemist.”

Sinn Féin wil een volksraadpleging over een verenigd Ierland. Zou dat verslagen worden in Noord-Ierland?

“Absoluut. Waar het op neerkomt: wie over de geldbuidel beschikt, heeft het voor het zeggen. De waarheid is dat de Ierse politieke klasse zou doodvallen als er een referendum plaatsvond dat ze konden winnen, want dan zouden ze voor deze plek moeten beginnen betalen, en ze hebben geen bijkomende dertien miljard pond rondslingeren. Ze gaan het moeilijk genoeg krijgen om te blijven betalen voor hun lidmaatschap van de Europese Unie. Mijn hoop is dat het zuiden van Ierland een uitstap uit de EU gaat herbekijken, en een goede handelspartner van ons zal worden binnen het Britse Gemenebest. Dat zou zeer voordelig zijn voor hen.”

Sinds jullie deal met Theresa May ergeren de Britten zich blauw aan de DUP. Jullie worden weggezet als religieuze kwezels, antiholebi en -abortus, vastgeroest in een tijdsmachine.

“Ach, ik vond dat er een stereotype van wat en wie Noord-Ierland en unionisten zijn werd neergezet. Sinds we met het machtsevenwicht in het VK zijn toevertrouwd, proberen we heel verantwoord om te springen met die eer. We zijn dat partnership aangegaan met de beste bedoelingen: stabiliteit en voordelen brengen voor de hele natie. Ik heb echt vertrouwen in ons volk en in het VK, en ik denk dat we het als land in de toekomst heel erg goed gaan doen. We zitten middenin wat ik als een revolutie omschrijf: we verlaten de EU, dat is revolutionaire politiek en gaat een revolutionaire impact hebben. Ja, er zullen voor onze economie obstakels op de weg liggen, maar ik denk dat veel mensen binnen enkele jaren de absolute wijsheid zullen inzien van de beslissing die we genomen hebben.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234