Maandag 06/04/2020

Nooit zoveel jongeren naar CRISISHULP

Een recordaantal jongeren is aangemeld bij de Vlaamse crisisnetwerken. Vorig jaar moesten die zich over 6.527 noodsituaties buigen, een vijfde meer dan in 2014. Hulpverleners wijzen met de vinger naar het gebrekkige, reguliere aanbod.

Amina is 16. De laatste weken is ze herhaaldelijk weggelopen. Het meisje wil niet dat haar familie haar uithuwelijkt.

Kim is 13. Hij voelt zich niet meer veilig. Zijn vader blijft hem slaan.

Dylan is 15. De tiener heeft net gehoord dat hij niet in aanmerking komt voor kamertraining. Zijn ouders zien samenwonen niet meer zitten.

Bij dit soort acute situaties kan een van de zes crisisnetwerken binnen de Vlaamse jeugdhulp aangesproken worden. Daar proberen ze zo snel als mogelijk een noodoplossing te zoeken. Ze starten in sneltempo begeleiding op of zoeken in allerijl een bed.

Tandpijn

Vorig jaar kregen de netwerken volgens het jaarverslag van het Agentschap Jongerenwelzijn 6.527 aanmeldingen te verwerken, die in totaal 7.623 kinderen betroffen (een aanmelding kan over meerdere personen gaan). Een forse toename, als je weet dat in 2014 'slechts' 5.456 aanmeldingen genoteerd werden en in 2013 3.551.

"We willen de toename verder onderzoeken", zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert. Hij schuift enkele hypotheses naar voren. Zo wijst hij naar de grotere bekend- en toegankelijkheid van de netwerken. "Sinds maart 2014 kunnen zowel jeugdrechters als ouders er zelf aankloppen, en die boodschap is breed uitgedragen." Ook denkt hij dat maatschappelijke evoluties meespelen. "Steeds meer gezinnen hebben het moeilijk om een sociaal netwerk aan te spreken."

Ook Patrick Blondé, directeur van het Oostendse Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Kapoentje, merkt het groeiend aantal crisissituaties op. Hij legt daarvoor de link met het reguliere hulpaanbod. Dat aanbod schiet tekort, meent hij. "Wij hebben vorig jaar zelf aan een vierde van de mensen die zich in ons centrum aanmelden moeten zeggen dat we hen niet binnen het jaar kunnen helpen." Al dat wachten, maakt dat situaties escaleren. "Vergelijk het met tandpijn. Als je geen tandarts vindt die je kan helpen, bestaat de kans dat het alleen maar erger wordt en je op een dag met een abces op spoed belandt."

Crisishulp vragen wil in elk geval niet altijd zeggen crisishulp krijgen. Bij 676 aanmeldingen bleek het "relevante aanbod volzet", zo leert het jaarverslag. Er moeten dan andere, minder ideale oplossingen buiten het reguliere circuit gezocht worden. Bij familie bijvoorbeeld. In extreme gevallen wordt een jongen of een meisje opgevangen in een politiecel.

Het jaarverslag van het Agentschap Jongerenwelzijn leert alvast dat de wachtlijsten in 2015 niet drastisch zijn afgenomen. Op het einde van 2015 wachtten 7.347 jongeren op hulp. Een jaar eerder waren er dat 7.427.

Volgens Antwerps jeugdrechter Christian Denoyelle moet daar een mouw aan gepast worden. "Ik heb de indruk dat er vandaag makkelijker crisisoplossingen worden gevonden dan vroeger. De bezorgdheid die ik blijf hebben is: wat gebeurt er daarna? Is er voor die jongeren een gepast vervolg? Of verhuizen ze gewoon van de ene naar de andere crisisplek?"

Eer en geweten

Het Agentschap kan niet aangeven hoe vaak een tweede, derde of zelfs vierde keer eenzelfde kind voor crisishulp wordt aangemeld. Het sluit evenwel niet uit dat het gebeurt. "Maar we beseffen heel goed wat voor negatieve impact dit kan hebben. We proberen daarom elke situatie in eer en geweten op te lossen."

Op het kabinet van bevoegd minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verwijzen ze naar verschillende bijkomende investeringen in de jeugdhulp. Zo is er specifiek voor de crisisopvang in 2016 1,5 miljoen euro vrijgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234