Maandag 05/12/2022

'Nooit zal ik mijn baard afscheren'

Zaterdag is het zover: na een lange boottocht vanuit Spanje zet Sinterklaas voet aan wal in Antwerpen. Ondanks zijn drukke agenda maakte de Sint graag even tijd om De Morgen te vertellen wat er op zijn graf mag staan.

Welk nummer wordt u nooit of te nimmer beu?

"Mag ik er maar eentje uitpikken? Ik ben steeds erg gecharmeerd door Sinterklaas Kapoentje. Vooreerst is er de schijnbaar eenvoudige tekst. Het gaat slecht om een paar regels, maar wat voor regels! Er zit een speels dadaïsme in, dat herinnert aan het beste werk van Paul van Ostaijen.

"Het heeft ook wat weg van het prachtige Lied der meeuwen, waarvan je het begin als volgt zou kunnen vertalen:

'De meeuwen zien er
allen uit
Alsof zij Emma heten
Van wie die aanhef
is gejat
Ben ik helaas vergeten'.

"En dan die muziek! Sinterklaas Kapoentje klinkt schijnbaar eenvoudig, maar daaronder schuilt een haast wiskundig raffinement. Sommigen schrijven de melodie toe aan Erik Satie. Het zou me niet verbazen als dat zou kloppen."

Wat is de mooiste zin die u onlangs heeft gehoord, gelezen, geschreven?

"Twee schepenen van een Vlaamse havenstad schreven onlangs: 'Als Piet ooit van kleur verandert moet dat in de geest van de poëzie zijn van het verhaal.' In literair opzicht is dat niet zo'n mooie zin. Er ontbreekt bijvoorbeeld een komma tussen de twee werkwoorden in het midden. Beter was geweest: 'Als Piet ooit van kleur verandert, moet dat gebeuren in de geest van de poëzie van het verhaal.' Maar laten we niet zeuren over zinsbouw: het is een waardevolle gedachte."

Welk grafschrift mag er op uw grafsteen staan?

"Zie ginds komt
de stoomboot
Uit Spanje weer aan
Maar zonder
Sint-Nicolaas
Met hem is 't gedaan!"

Wordt u vaak en graag herkend?

"Zeker! Dat is de reden waarom ik weinig aan mijn uiterlijk verander. Als ik plots zou opduiken zonder baard en in een jachtkostuum, dan zouden de kinderen mij niet meteen herkennen. Dat zou tot verwarring kunnen leiden.

"Maar nu roepen zelfs kinderen die eigenlijk aan een brilletje toe zijn al vanop tweehonderd meter: daar is Sinterklaas! Zo weten ze dat ze Zie ginds komt de stoomboot mogen aanheffen.

De intrede van Sinterklaas is zaterdag vanaf 13.30 uur te volgen op Eén en Ketnet. In de cinema kan je ondertussen nog gaan kijken naar Stijn Coninx' sinterklaasfilm Ay Ramon!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234