NieuwsOnderwijs
Nooit meer verplicht afstandsonderwijs, tenzij school dat zelf verkiest
Naar het voorbeeld van de ‘algemene’ coronabarometer is er nu ook een ‘onderwijsbarometer' geboren. In geen enkele kleurencode moeten alle scholen sluiten of verplicht afstandsonderwijs geven - tenzij een school daar zelf voor kiest.
“Een houvast, maar geen dwangbuis." Zo noemt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de onderwijsbarometer, die gisteren groen licht kreeg van het onderwijsoverleg. Net als de rest van de maatschappij start de onderwijsbarometer in de hoogste alarmfase ‘rood’. Dat betekent onder meer dat leerlingen een mondmasker moeten dragen op school, vergaderingen en oudercontacten digitaal moeten verlopen en klasgroepen niet vermengd mogen worden.
Meerdaagse schooluitstappen zijn, net als overnachtingen met de jeugdbeweging of de sportclub, in code ‘rood’ toegelaten. Bij code ‘oranje’ worden de regels iets losser, om bij ‘geel’ en ‘groen’ bijna volledig te verdwijnen. Met een ‘lockdown’-fase wordt in de barometer dus geen rekening gehouden: scholen sluiten of verplicht afstandsonderwijs geldt dus nooit als een algemene regel. Een school kan dat wel zelf invoeren, bijvoorbeeld als er te veel leerkrachten ziek zijn of er een grote corona-uitbraak is.
De mondmaskerplicht geldt in code ‘oranje’ en ‘rood’, volgens de regels in de rest van de samenleving. Is een masker in winkels vanaf 6 jaar verplicht, dan is dat ook in de klas zo. Het onderwijs schakelt overigens op hetzelfde moment naar een andere fase als het Overlegcomité. Opvallend is dat er in de onderwijsbarometer wel een code ‘groen’ is. “Met die extra kleurcode willen we een optimistisch perspectief schetsen, maar willen we in het nieuwe normaal ook lessen uit de coronacrisis, bijvoorbeeld als het gaat over ventilatie en verluchting”, aldus Weyts.