Woensdag 07/12/2022

AchtergrondVastgoed

Nooit meer studenten in opleiding Vastgoed: ‘Het is meer dan alleen maar lyrisch worden over een huis’

Nooit eerder schreven zoveel studenten zich in voor een opleiding Vastgoed. Beeld Photo News
Nooit eerder schreven zoveel studenten zich in voor een opleiding Vastgoed.Beeld Photo News

De opleiding Vastgoed was nooit eerder zo populair onder studenten, met dank aan televisieprogramma’s zoals ‘Huizenjagers’ en ‘Blind gekocht’. De meeste hogescholen zien een verdubbeling in de cijfers, bij andere opleidingen gaat het zelfs over een vervijfvoudiging. ‘Het takenpakket is meer dan een rondleiding in de keuken en een glaasje champagne drinken. Studenten worden soms afgeschrikt als ze het volledige plaatje leren kennen.’

Esther De Leebeeck

“Bij het begin van het academiejaar vraag ik aan mijn studenten: wie koos er voor de opleiding door een televisieprogramma? En dan zie je die vingers massaal de lucht ingaan.” Aan het woord is Fanny Thomassen, coördinator van het postgraduaat Vastgoed aan hogeschool UCLL. De inschrijvingsaantallen voor het postgraduaat lagen dit jaar op 53 studenten, tegenover 31 drie jaar eerder. Sinds het begin van de opleiding in 2016 gaat het om een vervijfvoudiging. De inschrijvingen voor komend academiejaar lopen nog volop, er zijn nog infomomenten en velen schrijven zich midden september nog in, maar ook hogescholen spreken nu al van een duidelijke trend.

“In onze bacheloropleiding Vastgoed zien we nu al een stijging van 20 procent meer inschrijvingen tegenover hetzelfde moment vorig jaar”, klinkt het bij Odisee hogeschool. Aan HOGENT kozen vorig academiejaar 300 studenten voor de bachelor Vastgoed, tegenover 200 een jaar eerder. Een derde meer dus. Bij PXL Hasselt ging het om 413 studenten voor het keuzetraject Vastgoed, tegenover ongeveer 350 studenten in vorige jaren. In de voltijdse opleiding spreken ze van een verdubbeling van de studenten. En in Blankenberge start er in september zelfs een Se-n-Se (secundair-na-secundair)-opleiding ‘7 immo. Dat is een eenjarige opleiding vastgoedbeheer, een uniek concept in Vlaanderen. Het zijn maar een paar cijfers om te duiden dat het aantal studenten dat kiest voor een opleiding Vastgoed jaar na jaar toeneemt.

Hoge verloning trekt aan

“We kunnen van een echte ‘boom’ spreken”, zegt Dagmare Lockefeer, lector recht aan de opleiding Vastgoed in Gent. Enerzijds is dat te wijten aan de hoge prijzen waartegen huizen tegenwoordig worden gekocht. “De vastgoedmakelaar pikt daar uiteraard een graantje van mee met zijn ereloon, en een hoge verloning trekt altijd studenten aan. Anderzijds hebben populaire programma’s zoals ‘Huizenjagers’ of ‘Blind gekocht’ duidelijk een invloed gehad. Als je deze programma’s bekijkt, denk je meteen: “Dat kan ik ook, mensen rondleiden in een huis, de master bedroom aanwijzen en een EPC aflezen. Veel studenten komen er pas in de loop van het eerste jaar achter dat vastgoedmakelaar zijn meer is dan alleen maar lyrisch worden over een huis”, aldus Lockefeer.

De docent waarschuwt dat zulke programma’s een vertekend beeld geven. Dat zegt ook Laetitia Gremonprez, opleidingshoofd Vastgoed aan hogeschool Odisee: “De programma’s spitsen zich toe op vastgoedmakelaar-bemiddelaar, maar dat is slechts een deel van de opleiding. Onze studenten worden veel ruimer opgeleid, ook tot projectontwikkelaar, syndicus of om in grote bedrijven aan de slag te gaan in real estate. Bovendien moet een verkoopdossier juridisch en economisch juist opgesteld worden, en moet er bouwtechnisch advies kunnen gegeven worden. Het takenpakket is meer dan een rondleiding in de keuken en een glaasje champagne drinken. Studenten die zich enkel met die commerciële ingesteldheid inschrijven, worden daardoor soms afgeschrikt als ze het volledige plaatje leren kennen.”

Lees ook

‘Op zoek naar een woning die wél beantwoordt aan verwachtingen’: kleinere steden populair bij jonge kopers

‘Ondanks afkoelende markt komt betaalbaarheid woningen steeds meer in het gedrang’

Er worden minder huizen verkocht, maar de ongelijkheid neemt toe

Drie generaties huizenkenners: ‘In mijn regio kunnen we starters met 200.000 euro niets aanbieden’

De lectoren zuchten dan ook geregeld op de vele vastgoedprogramma’s, zeggen ze. “Er zijn deelnemers die zich vastgoedmakelaar noemen, maar niet eens erkend zijn.” Het bekendste voorbeeld is Béa Vandendael uit ‘Blind Gekocht’. Ze mag als bediende de activiteiten van een makelaar uitvoeren, maar mag zich niet zo noemen, aldus het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Studente Bo (24): ‘Dankzij de vele herhalingen van ‘Huizenjagers’ ontdekt dat die job wel iets voor mij kon zijn’

Bo Waegemans (24) uit Scherpenheuvel koos na haar masteropleiding Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) voor een postgraduaat Vastgoed. Ze doet momenteel stage om erkend vastgoedmakelaar te worden. “Na TEW wist ik niet goed welke job ik wilde doen”, begint ze haar verhaal. “En toegegeven, ‘Huizenjagers’ en de vele herhalingen tijdens de coronacrisis, hebben daarbij geholpen. Door het programma te zien, ontdekte ik dat een beroep als vastgoedmakelaar ook interessant kon zijn. Ik keek er niet naar als ‘amai, dat is een job om makkelijk veel geld te verdienen’, dat niet. Het leek me oprecht een interessante business omdat ik graag mensen leer kennen en wil weten hoe zij leven, hoe ze renovaties aanpakken en wat er leeft achter de gevel van een huis. Een huis kopen is iets unieks voor een mensenleven. Bovendien is de huizenmarkt wat ontploft door de hoge prijzen, dus een ideaal moment om erin te stappen en mensen te proberen helpen, dacht ik.”

Bo Waegemans (24) wil erkend vastgoedmakelaar worden. Beeld Photo News
Bo Waegemans (24) wil erkend vastgoedmakelaar worden.Beeld Photo News

In juni legde ze haar laatste examens af en momenteel doet ze via het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) stage tot erkend makelaar. “Maar nu dat ik door mijn stage in de job aan het rollen ben, kijk ik heel anders naar die programma’s”, lacht ze. “In de programma’s komt natuurlijk het leukste aspect aan bod, maar ik ben verschoten van hoeveel kennis en zaken er nog naast een huisbezoek gekend moeten zijn. Naar ‘Topmakelaars’ kan ik bijvoorbeeld echt niet meer kijken (lacht). Hoe het beroep in beeld wordt gebracht... We doen echt wel méér dan de deur opendoen.”

Dit houdt een bacheloropleiding Vastgoed in:

Er zijn in Vlaanderen drie hogescholen die het diploma van ‘bachelor in het vastgoed’ afleveren. Dat zijn AP-hogeschool, HOGENT en Odisee. De bachelor bestaat uit drie jaar. Het lesprogramma is opgebouwd uit juridische, economische, bouwtechnische en commerciële vakken. Studenten krijgen vakken zoals vastgoedrecht, ruimtelijke ordening, maar ook algemene economie, boekhouden en taalvakken zoals Engels en Frans. In het tweede jaar gaat de tijd naar specifieke vastgoedvakken. Studenten worden ondergedompeld in plaatsbeschrijvingen, fiscaliteit, bouwconstructies, huurwetgeving, schattingen, omgevingsrecht, vastgoedtransacties en bouwfysica.

Het derde jaar draait rond praktijkervaring en stages. Studenten draaien mee als volwaardig makelaar bij een erkend vastgoedkantoor. Sommige opleidingen kiezen voor een semester stage in het derde jaar, bij andere hogescholen gaat het om een stage van zes weken in het tweede jaar én een stage van zes weken in het derde jaar. Tot slot volgt een eindproject. Om vervolgens erkend te worden als vastgoedmakelaar-bemiddelaar, moeten studenten na het behalen van hun diploma nog minstens één jaar stage volgen bij een erkende vastgoedmakelaar, en nadien een schriftelijk en mondeling examen afleggen voor het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234