Zondag 25/08/2019

interview

Nooit meer rode biefstuk: Jasper Stuyven mikt na wisselvallig voorjaar op Ronde van Italië

Jasper Stuyven. Beeld Photo News

Bien cuit of saignant, dat was het verschil tussen een geslaagd en een mislukt voorjaar. Jasper Stuyven (25) at net voor de E3 rood vlees en moest er de E. coli-bacterie voor lief bijnemen. Weg klassieke zege. Maar in de Giro probeert hij het opnieuw.

Wat is jouw ambitie in deze Giro?

Stuyven: "Waar ik kan, zal ik meedoen voor een ritzege. Ik zeg niet dat ik zeker een rit win. Ik moet het hebben van de lastige dagen of hopen dat ik in de juiste ontsnapping zit. Het zal een beetje zoeken zijn en aanvoelen van de juiste kans. Een vlakke sprint zal ik nooit winnen, maar ik ga mij er toch tussen smijten en hopen dat het een keer raak is."

Je sprintte al derde in de tweede rit. En in de Vuelta is het jou al gelukt om een rit te winnen.

"Net daarom heb ik het vertrouwen. Ik heb twee keer de Vuelta gereden. In 2014 reed ik uit, in 2015 gaf ik op(Stuyven brak een handwortelbeentje in de rit naar Murcia, die hij won, MG) Vorig jaar heb ik de Tour uitgereden. Ik weet dat ik een grote ronde goed verteer."

Klopt het dat je in deze Ronde van Italië voor de puntentrui gaat?

"Ik houd die puntentrui in mijn achterhoofd. Na de eerste week bekijk ik waar ik sta. Het is niet echt mijn grote ambitie."

Je staat nu achtste. Je kunt niet zomaar de puntentrui winnen.

"Ik wil me niet vanaf dag één in de tussensprints mengen. Na een week valt alles wel in de plooi. En als ik dan een rit kan winnen, pak ik toch veel punten. Op die manier zal het moeten gebeuren."

Je rijdt de Giro, maar niet de Tour de France.

"Dat zijn we zo overeengekomen in de ploeg. In de Tour zal de aandacht naar John Degenkolb gaan, zeker met de start in Duitsland. En met Alberto Contador in de ploeg koersen we op een heel andere manier. Drie weken op kop rijden voor iemand anders is niet mijn ambitie. Ik wil op dit moment voor mezelf rijden."

Je had op succes gehoopt in het voorjaar, maar uiteindelijk bleef je steken bij een vierde plaats in Parijs-Roubaix. Hoe kijk je terug op dat klassieke seizoen?

"Ik begon weer goed aan mijn voorjaar. Na Tirreno en Milaan-Sanremo had ik hetzelfde vertrouwen als vorig jaar, toen ik Kuurne won. Maar van de E3 Harelbeke tot de Ronde van Vlaanderen lukte niets meer. Ik kon maar één keer diepgaan, trapte meteen op mijn adem en had het gevoel dat mijn lichaam niet mee wilde."

"Ik ben blij dat we hebben gevonden hebben wat er scheelde. De week voor Roubaix voelde ik me weer beter worden. Eindigen met een vierde plaats in Roubaix was goed voor mijn hoofd. Ik kon toch gerust aan mijn voorbereiding op de Giro beginnen."

Wat scheelde er dan?

"We hebben gevonden dat ik een besmetting met de E. coli-bacterie had. Dat kwam door het eten van niet-doorbakken vlees. Het verklaart waarom ik die tien dagen van Harelbeke tot de Ronde niet naar behoren kon presteren. In Roubaix was de bacterie weer uit mijn lijf."

"Natuurlijk vloek je wel. Maar ik zou meer twijfels hebben gehad als ik niet had geweten wat er scheelde."

Je moet het allemaal filosofisch opnemen.

"Dat is een van de dingen die ik heb geleerd uit mijn samenwerking met de psycholoog: ik kan er niets aan veranderen. Als het ene niet gebeurt, zullen andere dingen wel gebeuren, zeker?"

"Pas op, in de klassiekers was ik niet zo kalm. Dat heeft voor druk en onzekerheid gezorgd. Het is niet dat ik plots een expert in relativeren ben geworden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden