Zondag 29/05/2022

'Nooit meer gin-tonic'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: VRT-journalist en VS-kenner Tom Van de Weghe, die net een boek uit heeft over zijn rondreis in de States. Vandaag: culinaire voorkeuren.

Welke vervelende gewoonte hebt u overgenomen van uw ouders?

"Ik herinner me dat mijn vader zaliger graag overal bleef plakken tot de laatste. En mijn moeder die altijd aan zijn mouw trok om te vertrekken. Dat gevoel om iets te moeten missen van een feestje. Van mijn moeder heb ik dan weer die neiging tot perfectie. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn. Zeer moeilijk om dan veel en rustig te slapen."

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Hespenrolletjes in kaassaus en andere Vlaamse kost. Wegens bijna negen jaar ontbering in het buitenland. Natuurlijk leer je na vijf jaar China en vier jaar Amerika ook andere kost kennen. Vooral de Aziatische keuken mis ik nog altijd. Maar het spreekwoord is waar: there's no place like home. Mijn mama kookt bergen eten als ik eens thuis ben, alsof ik in het buitenland nooit iets te eten krijg. 'Je ziet er wat scherp uit', zegt ze dan."

Wat bestelt u altijd in de frituur?

"Heel vaak kom ik daar niet. Afgekickt in het buitenland. Het was wel altijd een feest als we even terug in het land waren en een frituur binnenwipten. Een Bicky Burger kan er bij mij altijd in na een nachtje stappen. Zo'n goede oer-Belgische frituur zou in China of in Amerika trouwens een echte hit kunnen worden, jammer dat er niet meer zijn. Ik heb al een naam voor een internationale frituurketen: La Frite Quotidienne."

En wat zegt dat over u?

"Poef!"

Welke drank kunt u niet weerstaan. En drinkt u er te veel van?

"Ik was tot voor kort verzot op gin-tonic. Ik heb een beetje die hype gemist die de laatste jaren in ons land was ontstaan rond dit drankje. Plots stond iedereen te pronken met dure ginflessen in alle smaken. Maar helaas, ik heb afgelopen januari gin-tonic afgezworen, de dag na mijn verjaardagsfeestje. Ik heb toen pure gin moeten drinken, omdat de tonic op was. Nooit meer."

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Aan tafel blijven zitten na 21 uur. Je moet een tijdlang in het buitenland gewoond hebben om dat als een Belgische gewoonte te beschouwen. Amerikanen bij wie je te gast bent, ruimen altijd meteen de borden af van zodra je eten op is. Dat is vaak een verdoken signaal om te zeggen: we zijn moe en gaan naar bed. Dat doorzakken en genieten is er bij de uitvinders van fastfood vaak niet bij, een opdoffer voor bourgondiërs zoals wij."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Een onderbroek met een tijger op geborduurd. Die heb ik in 'het jaar van de tijger' gekregen toen ik nog in China woonde. Volgens de Chinese dierenriem ben ik zelf ook een tijger, en als je dan een kledingstuk draagt met die afbeelding, brengt dat geluk volgens de Chinese volkswijsheid."

Tom in alle staten is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234