Woensdag 25/11/2020

in memoriam

Nooit meer 'dag lieve mensen'

► Mies Bouwman was een vaste waarde tussen 1951 en 1993.Beeld BELGAIMAGE

De Nederlandse televisiepresentatrice Mies Bouwman (88) is thuis overleden. Ze begeleidde 25 jaar de intocht van de Sint in Nederland en schreef geschiedenis met Het dorp, een Music for Life avant la lettre. En toch verbrandde publiekslieveling Bouwman ook een paar keer haar vingers.

Wie ouder is dan pakweg 45 heeft genoeg aan haar voornaam: Mies. De koningin van de Nederlandse televisie, in een tijd waarin ook hier vooral naar de Nederlandse televisie werd gekeken. Mies Bouwman was omroepster op de allereerste uitzending van Katholieke Radio Omroep in 1951 - twee weken na de start van de Nederlandse televisie, was 25 jaar lang het gezicht van de intocht van Sinterklaas en presenteerde praat- en spelprogramma's.

"We waren televisiepioniers", vertelt Paula Sémer, haar Vlaamse evenknie. In de beginjaren van de televisie was er veel uitwisseling tussen de Nederlandse en Vlaamse televisie. Zoals de traditionele nieuwjaarswensen, van de omroepsters naar de kijkers. "Ik ging in Nederland de nieuwjaarswensen voor Vlaanderen opnemen, daarna vierde ik voort Nieuwjaar bij Mies."

Haar naam werd gevestigd in 1962, toen Bouwman televisiegeschiedenis schreef in een soort Music for Life avant la lettre. In de allereerste live marathonuitzending op televisie en radio, die 23 uur duurde, haalde Bouwman 16,4 miljoen gulden (of 7,5 miljoen euro) op voor de bouw van Het dorp, een speciaal dorp voor gehandicapten in de omgeving van Arnhem. Een onwaarschijnlijk bedrag in die tijd, en het leverde haar een heiligenstatus op.

Mislukte satire

De vrouw die elk televisieoptreden begon met 'Dag lieve mensen' gold in de Lage Landen als de verpersoonlijking van de gezellige televisiemoeder. "Ze was een unieke presentatrice door haar spontaniteit", zegt Sémer. "Dat zag je al in haar omroepen: als de weerman niet opdaagde, loste Mies dat op door te zeggen 'ik ben even buiten gaan voelen, het is nog altijd droog'. Ze kon zich veel permitteren."

Nochtans was haar carrière geen onverdeeld succes. Een paar keer viel Bouwman uit de gratie, zoals die keer dat ze meewerkte aan het omstreden programma Zo is het toevallig ook nog 's een keer op VARA. Het was een satirisch programma naar Brits voorbeeld, maar het publiek kon het niet smaken. Een sketch waarin een acteur een gebed richtte tot een televisietoestel leidde tot zoveel controverse dat zelfs het Nederlandse parlement zich ermee ging moeien. Publiekslieveling Bouwman kreeg het zwaar te verduren en stopte met het programma.

Ook Noord-zuid, eind jaren 70, dat ze samen met wijlen Johan Anthierens presenteerde, liep moeizaam. Ze wilde toen meer diepgravend journalistiek werk doen. Legendarisch is aflevering waarin Anthierens Vader Abraham loeihard aanpakt en die het halverwege de live-opname aftrapt. Sémer: "Mies was zo verbouwereerd. Daarna wilde ze zulke programma's niet meer maken. Ik denk dat ze die scheldpartijen niet leuk vond."

Nog een moeilijk moment: toen ze haar oog liet vallen op een gehuwde man, regisseur Leen Timp. De KRO vond het een schande en Bouwman kon vertrekken. In 1955 trouwden ze met elkaar en ze kregen vier kinderen, onder wie zanger/muzikant Joost Timp, die begin jaren 80 nog een hitje scoorde met 'Even aan m'n moeder vragen'.

Het koppel bleef samen tot aan de dood van Timp in 2013, en ze werkten ook bijna altijd samen: zij als presentatrice, hij als regisseur. Zoals bij Mies en scène, waarin zij bekende Nederlanders ontving. "Hij was eigenlijk haar privéregisseur. En dan was het van 'Miesje hier' en 'Miesje daar'", herinnert Sémer zich.

Steeds weer slaagde de oermoeder van de Nederlandse televisie erin om de controverse te overstijgen, en elke keer opnieuw werd ze door het publiek in de armen gesloten. In 1993 zette ze definitief een punt achter haar tv-carrière, maar ze verscheen af en toe nog wel op televisie. Zo was ze in 2002 te gast in Zomergasten. In 2011 schoof ze nog een keer aan als tafeldame in De wereld draait door.

Gisteren overleed Mies thuis in het bijzijn van haar kinderen. Ze werd 88.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234