Woensdag 20/01/2021

Nooit gebouwd ziekenhuis kostte al 5 miljoen euro

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft vijf miljoen euro betaald voor bouwplannen die nooit zullen worden uitgevoerd. Na interne onenigheid werd het contract met de architecten verbroken. Twee bestuurders stapten inmiddels op.

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is een fusie van het vroegere Virga Jesseziekenhuis en Salvator Ziekenhuis. De twee zitten sinds 2010 onder dezelfde koepel en beslisten vijf jaar geleden al om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Die planning loopt allerminst van een leien dakje, want over de inplanting van de nieuwe site ontstonden wrijvingen tussen de oude raad van bestuur en de medische raad. De dokters wilden het nieuwe ziekenhuis bouwen bij de universiteit van Diepenbeek, het vroegere ziekenhuisbestuur had al gekozen voor de Salvator-site in Hasselt. Een erg dure patstelling als gevolg van een gebrek aan deskundigheid bij de vroegere bestuurders, zeggen bronnen.

Nadja Vananroye, de nieuwe voorzitter, en directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis bevestigen de kostelijke "onenigheid", maar schetsen de historische context. "Het toenmalige Virga Jesseziekenhuis schreef in 2004 geheel volgens de wettelijke regels een openbare aanbesteding uit voor een masterplan. Ze wilden het ziekenhuis toen renoveren en moderniseren. Een tijdelijke vereniging van vier architectenbureaus (De Gregorio & Partners, Osar, Baumschlager-Eberle en Technum, red.) werden door een jury geselecteerd op basis van prijs en kwaliteit.

'Kwestie van interpretatie'

In 2010 kwam dan de fusie met het Salvator Ziekenhuis. De nieuwe groep kreeg de naam Jessa Ziekenhuis en nam alle lopende contracten van beide ziekenhuizen over, dus ook die met de architectenbureaus (ook Salvator Ziekenhuis had sinds 2007 een contract met dezelfde architecten, red.)."

Volgens sommige juristen had Jessa Ziekenhuis in 2010 een nieuwe openbare aanbesteding moeten uitschrijven, anderen spreken dat tegen. "Een kwestie van interpretatie, maar het vroegere bestuur werkte verder met de reeds aangewezen architecten", duidt Vananroye. Het architectenconsortium diende in 2013 bij de Vlaamse overheid een schetsontwerp in voor de bouw van een nieuwe ziekenhuis op de Salvator-site in Hasselt. Goed voor zo'n 1.000 bedden, kostprijs 550 miljoen euro. "Het opmaken van die plannen was een huzarenstukje", zegt dokter Breysem.

Daarna rezen er problemen. Vananroye: "Het bestuur en de medische raad bleven discussiëren over de plaats van de site. De situatie escaleerde. Toen ik in 2014 als nieuwe voorzitter werd aangesteld, was het vertrouwen tussen beide groepen zoek. We hebben toen beslist om het contract met de architecten stop te zetten. Dat was een moeilijke beslissing die ons inderdaad veel geld heeft gekost. We betaalden alles samen 4,2 miljoen euro aan facturen aan het consortium, weliswaar voor reëel geleverde diensten. De opzegvergoeding kostte ons 800.000 euro. Dat stond allemaal contractueel vast. We blijven evenwel eigenaar van de plannen, die mogelijk nog kunnen worden gebruikt door nieuwe architecten."

Nieuw ziekenhuis blijft nodig

Huidig voorzitter Vananroye bevestigt tevens dat haar voorgangers Karel Peeters en Willems Descamps na spanningen uit de raad van bestuur en de algemene ervaringen zijn gestapt. "Ze hebben zelf ontslag genomen. Meer wil ik daar niet over zeggen. Uit respect voor hun jarenlange inzet."

Vananroye, die ook nog schepen en OCMW-voorzitter is in Hasselt, kreeg de opdracht om puin te ruimen. Het ziekenhuis kon vorig jaar weer een positief bedrijfsresultaat van 8 miljoen euro voorleggen. "De relatie met de artsen is fel verbeterd. We werken nu aan nieuwe statuten, een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe algemene vergadering. Daarin zullen meer externe experts en artsen zetelen. Meer vrouwen en mensen van alle leeftijden ook. We hebben absoluut nood aan een nieuw ziekenhuis en dat zal nu in een goede verstandhouding worden gerealiseerd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234