Woensdag 26/01/2022

Update

Nooit eerder zoveel inbraken in ons land

Catherine De Bolle en Joëlle Milquet stelden de criminaliteitscijfers vandaag voor. Beeld BELGA
Catherine De Bolle en Joëlle Milquet stelden de criminaliteitscijfers vandaag voor.Beeld BELGA

Het totale aantal misdrijven in België is in 2012 met 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is vooral tevreden dat het aantal misdrijven met geweld een dalende trend kent. Het aantal woninginbraken daarentegen is sinds 2008 met 28,2 procent gestegen. Zelfs de minister kreeg ongenodigde gasten over de vloer.

Peter Luysterborg

Vorig jaar kende het aantal woninginbraken de grootste stijging sinds het begin van de tellingen in 2000, plus 7,5 procent. Er werden in totaal liefst 75.268 feiten vastgesteld, vooral in de grote steden, maar het platteland maakt een inhaalbeweging door. "Het aantal inbraken is duidelijk economisch gerelateerd", zegt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie. "We zien veel lokale daders in de statistieken. Er worden ook veel feiten gepleegd door rondtrekkende dadergroepen, maar die vestigen zich steeds vaker in ons land."

Protocol
De politie verwacht veel van het protocol met Roemenië, waardoor enkele Roemeense agenten in België verblijven en samenwerken met onze politie. "In 2011 werd al een dergelijk protocol afgesloten met Bulgarije en dat wierp vruchten af."

Volgens Joëlle Milquet is de fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen aan woningen nog te onbekend. "Ook ik kreeg inbrekers over de vloer en heb intussen geïnvesteerd in extra veiligheid." Uit studies blijkt immers dat een doorsnee dader zijn pogingen staakt als hij na drie minuten niet binnen is.

De minister en de politietop zijn wel tevreden dat het aantal misdrijven met geweld naar omlaag ging. Zo daalde het aantal feiten van gewapende diefstal met 10,8 procent tot 4.945, het aantal feiten van slagen en verwondingen met 9,1 procent tot 71.430 en het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld met 8,6 procent tot 50.153.

Autodiefstallen
Ook met de autodiefstallen (-8,7 procent), de diefstallen uit auto's (-8,4 procent) en de beschadiging van wagens (-9,9 procent) gaat het de goede richting uit. Een kwart van de autodiefstallen wordt nog steeds gepleegd in de vijf grootste steden van het land, met Antwerpen op kop.

Wat drugs betreft is er een stijging van de in- en uitvoer van opiaten, maar een daling van de feiten met cannabis, cocaïne en amfetamineproducten. Het aantal cannabistelers dat tegen de lamp liep, steeg dan weer met 9,9 procent. "Het is in België nu eenmaal vrij makkelijk om een woning of opslagplaats te huren", zegt De Bolle. "Ook de registratie bij een nutsbedrijf is eenvoudiger dan in de buurlanden."

Cybercriminaliteit
Tot slot nog de informaticacriminaliteit: die steeg vorig jaar met 36,8 procent, onder meer door de vloedgolf van 'ransomware'. Die malafide software blokkeert de computer en vraagt een betaling om hem weer vrij te geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234