Maandag 06/02/2023

Nooit eerder zoveel designerdrugs in omloop

In 2011 stootte het Belgische 'Early Warning System on Drugs' op 43 nieuwe psychoactieve substanties. Dat is een record. Een reeks nieuwe maatregelen moet creatieve drugsproducenten te slim af zijn.

De zogenaamde designerdrugs of 'legal highs' zijn speciaal ontworpen om de wetgeving te omzeilen. Om een bepaalde drug te verbieden, moet de precieze samenstelling ervan immers gedetailleerd worden opgenomen in een koninklijk besluit. Verandert de producent één molecuul in die samenstelling, dan is de stof opnieuw legaal en moet er een nieuw koninklijk besluit worden uitgevaardigd.

"Tussen het ogenblik waarop men een nieuwe psychoactieve substantie ontdekt en het moment waarop men die nieuwe stof kan verbieden, gaan er toch gemakkelijk zes maanden voorbij", verklaart Kurt Doms, celhoofd drugs van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. "Tegen die tijd heeft de producent de samenstelling van zijn drug alweer veranderd."

De verschijning van nieuwe psychoactieve stoffen wordt in ons land opgevolgd door het Belgian Early Warning System on Drugs. Zij krijgen informatie binnen over in beslag genomen drugs en over stoffen die werden teruggevonden in het bloed of de urine van mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen.

De stijging van het aantal nieuwe psychoactieve substanties is spectaculair te noemen. In 2008 werden er twaalf nieuwe stoffen ontdekt, in 2009 twintig en in 2010 achttien. "De meeste nieuwe stoffen behoren tot twee grote groepen", zegt Peter Blanckaert, coördinator van het Early Warning System. "Enerzijds zijn er de synthetische cannabinoïden, die verkocht worden als een alternatief voor cannabis. Anderzijds heb je de synthetische amfetamine-derivaten en stimulantia die men gebruikt als een alternatief voor ecstasy. Veel van die stoffen zijn voorlopig nog legaal, maar vaak zijn ze veel gevaarlijker dan de klassieke drugs die niet legaal zijn."

In het Vlaamse uitgaansleven zou net geen 10 procent van de feestvierders wel eens designerdrugs gebruiken, zo blijkt uit een uitgaansonderzoek uit 2009 van de Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen (VAD). Over het gebruik onder de gehele bevolking bestaan geen cijfers.

Op een interministeriële conferentie over drugs werden vorige maand enkele afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat het in de toekomst overbodig wordt om de wetgeving voortdurend aan te passen aan elke nieuwe drug die op de markt verschijnt. "Binnenkort zal het niet meer nodig zijn om de volledige samenstelling van een drug op te nemen in een koninklijk besluit", legt Doms uit. "De basisstructuur zal volstaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234