Dinsdag 04/08/2020

Video

Nooit eerder kon Belg zo weinig sparen

Beeld vmma

Zoveel van ons inkomen zetten we opzij in 2016 11,4% De Belgen hebben vorig jaar slechts 11,4% van hun beschikbaar inkomen opzij gezet. Nooit eerder hebben we zo weinig gespaard, leren de laatste cijfers van de Nationale Bank van België.

Belgen worden (nog) altijd beschouwd als spaarkampioenen. Maar die reputatie begint te slinken. Want de zogenaamde spaarquote - het aandeel van het beschikbaar inkomen dat gespaard wordt -neemt verder af. Van elke 100 euro aan inkomsten, hebben de Belgische gezinnen vorig jaar gemiddeld 11,4 euro gespaard. Ter vergelijking: een jaar eerder zetten de Belgen nog zo'n 11,5% van hun inkomen opzij. Dat is slechts een miniem verschil, maar het geeft aan dat de Belgen steeds minder geld (kunnen) sparen.

Volgens het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) ligt de lage rente aan de basis van dat afnemend spaargedrag. Vooral het inkomen uit vermogen wordt gespaard, slechts een klein deel van het spaargeld halen we uit onze lonen. Dat klinkt voor veel mensen bizar, maar dat heeft te maken met de ruime definitie die het INR aan sparen geeft. Behalve het zuivere sparen valt ook beleggen, nieuwbouw en renovatie onder de noemer 'sparen'.

Groei neemt toe
Dat we minder sparen, heeft ook te maken met de toenemende gezinsuitgaven. De economie draait goed, en steeds meer Belgen hebben een job. Daardoor nemen de gezinsuitgaven toe. De cijfers van het vierde kwartaal tonen aan dat zowel de consumptie-uitgaven (+0,2% tegenover het vorige kwartaal) als de investeringen in woongebouwen (+0,5%) toenamen. "Het is typisch dat als de conjunctuur heropleeft en de arbeidsmarkt het beter doet, de mensen minder bang zijn om hun job te verliezen. Daardoor durven ze hun geld wat makkelijker laten rollen, in plaats van het veilig opzij te zetten", verklaart

ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. "Je kan ervan uitgaan dat de daling van de spaarquote voorlopig nog niet voorbij is. Al zullen op termijn ook de inkomens verder gaan stijgen, waardoor de verhouding tussen wat gezinnen binnenkrijgen en sparen weer wat stabiliseert." Dat is één van de redenen waarom onze economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4% groeide. Over heel 2016 kan België uitpakken met een groei van 1,2%, zo leren de nieuwste cijfers.

De positieve tendens zet zich ook in het eerste kwartaal van dit jaar door. Uit de flash-raming van de Nationale Bank blijkt dat onze economie met 0,5% groeide tegenover het vorige kwartaal. Op jaarbasis komt dat neer op een groei met 1,5%. Daarmee zit de Belgische economie op schema om dit jaar haar groei verder te versnellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234