Maandag 18/10/2021

Update

Noodweer houdt lelijk huis

Een bijzonder intense buienlijn heeft deze namiddag lelijk huis gehouden in grote delen van Vlaanderen en Brussel. De brandweer van Aat werd vanavond opgeroepen voor modder op de wegen en wateroverlast. Een 46-jarige man dinsdagmiddag uit het Oost-Vlaamse Heusden moest uit zijn ondergelopen kelder bevrijd worden. Een wolkbreuk zette al kort na de middag enkele straten blank in de Rupelstreek, het West-Vlaamse Torhout en in de hoofdstad. Het tramverkeer moest ook onderbroken worden. In Liedekerke in het Pajottenland sloeg de bliksem in op twee huizen en veroorzaakte brand. Ook in het Gentse veroorzaakte de hevige regen wateroverlast. De zware buien blijven door de beperkte stroming hangen op de lijn Gent-Antwerpen en lossen plaatselijk enorme hoeveelheden water. Een tweede buienlijn geselt urenlang het oosten van Brabant en Limburg. Ook op de weg kan het gevaarlijk rijden zijn door watergladheid.

Sinds 17.40 uur moesten de hulpdiensten van Aat een tiental keer ingrijpen, vooral om de straten op te kuisen na modderstromen die van de velden kwamen. Zo is de weg tussen Mainvault bij Aat en Frasnes gesloten voor het verkeer door de modder, die over enkele honderden meter op het wegdek ligt.

Om 19.00 uur was nog een tiental brandweermannen ingezet voor verstopte afvoeren en ondergelopen kelders. De hulpdiensten kwamen ook tussenbeide in Ormeignies, waar een woning helemaal onder water staat.

Heusden
Eerder vandaag raakte een 46-jarige man uit Heusden opgesloten toen hij zijn kelder wou leegpompen na de wateroverlast. De man kon bevrijd worden door de hulpdiensten.

In de Destelbergse deelgemeente Heusden en in Merelbeke liepen verschillende straten onder. De lokale politie sloot de straten af en de brandweerkorpsen van Merelbeke en Gent pompten het water weg uit de straten en uit enkele woningen. De politie kreeg rond 13.30 uur een oproep van een man die in nood zat in zijn huis in de Steenakkerstraat in Heusden. De 46-jarige bewoner raakte opgesloten in de kelder toen hij die wou leegpompen. De brandweer en de politie kwamen ter plaatse en hebben de bewoner bevrijd. De man raakte niet gewond.

Rupelstreek
In de Rupelstreek heeft het noodweer voor de nodige wateroverlast gezorgd. In Bornem moest de brandweer een tiental oproepen beantwoorden over verstopte rioolputjes en ondergelopen kelders. De meeste problemen waren echter voor Boom, waar meer dan twintig meldingen werden gemaakt van kelders en hele straten die onder water kwamen te staan.

"Vooral het centrum van Boom en enkele straten in Reet, een deelgemeente van Rumst, zijn getroffen", zegt Booms brandweercommandant François Van Den Eynde. "In Boom zijn ook de vijvers van het gemeentepark naast de A12 buiten hun oevers getreden. Voorts gingen de oproepen vooral om ondergelopen kelders en parkeergarages."

Een aantal Boomse straten en kruispunten zoals de Varkensmarkt, Colonel Silvertopstraat, Beukenlaan en Blauwstraat kwamen geheel of gedeeltelijk blank te staan. In Reet ging het om locaties die wel vaker met wateroverlast te maken krijgen, zoals de Beekvelden en Predikherenhoevestraat.


Torhout
Door een felle regenbui kort na de middag heeft de volledige regio Torhout te kampen met wateroverlast. De op- en afritten van de E403 in Torhout zijn afgesloten voor alle verkeer. Ook de ring rond Torhout en vele straten zijn niet berijdbaar. De brandweer heeft de situatie in de stad zelf onder controle.

"Het is nu natuurlijk enorm hectisch", vertelt brandweercommandant Bernard Diopere. "Half Torhout staat onder water. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we heel wat wegen afgesloten. Ook de ring rond Torhout is afgesloten voor alle verkeer", aldus nog Diopere. Wanneer de wegen opnieuw berijdbaar zullen zijn, valt voorlopig nog af te wachten.

De E403 ter hoogte van Torhout is wel nog toegankelijk. Alleen de op- en afritten zijn voorlopig afgesloten. "Doordat er een aantal lokale invalswegen onder water staan, hebben we die afritten moeten sluiten. Zo proberen we bijkomende files te vermijden. De snelweg zelf is wel open", meldt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook op andere plaatsen in Vlaanderen ondervindt het verkeer hinder van de wateroverlast. "Er zijn kleinere problemen op diverse plekken. Zo staat er onder andere water op de E40 in Oostkamp en in Gent-Zeehaven", vertelt Beeckman nog.

Oost-Vlaanderen
Ook verschillende andere Oost-Vlaamse brandweerkorpsen moesten deze namiddag uitrukken. Onder meer in Gent, Destelbergen, Knesselare en in de Vlaamse Ardennen staan straten blank of liepen kelders onder.

In de Destelbergse deelgemeente Heusden liepen verschillende straten in het centrum onder. De lokale politie vraagt om de Magerstraat, Neerheide, Veerdreef en de Wellingstraat te vermijden. De Gentse brandweer kreeg tientallen meldingen van wateroverlast, uit onder meer de deelgemeenten Gentbrugge en Oostakker.

Het onweer zorgt ook voor problemen in de Vlaamse Ardennen, in de omgeving van Zingem, Gavere en Zwalm. In Ursel, een deelgemeente van Knesselare, staan eveneens straten onder water.

Brussel
Door een wolkbreuk in de omgeving van het Ter Kamerenbos in Brussel moesten verschillende straten wegens wateroverlast een tijd worden afgesloten voor het verkeer, meldt Christian De Coninck van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. De Brusselse brandweer voerde meer dan twintig interventies uit. Het tramverkeer in de Terkamerenlaan is onderbroken.

Om 10.50 uur kreeg de brandweer een oproep voor wateroverlast. In verschillende straten ten noorden van het Brusselse Ter Kamerenbos stond ongeveer 15 centimeter water. Onder meer de Lloyd Georgelaan, de Franklin Rooseveltlaan en het Sterreplein moesten om die reden worden afgesloten. Het Ter Kamerenbos zelf werd niet afgesloten. Het duurde een klein uurtje vooraleer de straten weer toegankelijk waren voor het verkeer. "Om 11.40 uur werden de straten weer vrijgegeven", aldus De Coninck.

Tram onderbroken
Wegens wateroverlast kunnen de MIVB-tramlijnen 25 en 94 sinds 11 uur niet langer gebruik maken van de trambedding in de Terkamerenlaan, ten noorden van het Ter Kamerenbos. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij heeft pendelbussen ingezet, die rijden tussen de haltes Buyl en Marie-José. Volgens een woordvoerster van de MIVB blijft de hinder voor de reizigers beperkt. Wanneer het tramverkeer weer hersteld zal zijn, is nog niet duidelijk.

Volgens een woordvoerder van de brandweer werden vooral de gemeenten Ukkel en Elsene en de lagergelegen delen van Anderlecht getroffen. Daarnaast zou er ook in Vorst op sommige plaatsen nog sprake zijn van wateroverlast. Nog volgens de brandweer is de parking van het Flageyplein in Elsene afgesloten. In dezelfde gemeente vormde zich ook een waterstroom in de Graystraat. In de De Frélaan in Ukkel is zelfs sprake van een kleine modderstroom.

Limburg
In Limburg is de brandweer van Tongeren moeten uitrukken voor meldingen van wateroverlast na een hevige regenbui. De problemen situeerden zich op de Sint-Truidersteenweg, de Sabinuslaan en de Molenstraat. Op een plaats was het water effectief een woning binnengedrongen en moest de brandweer het water wegpompen.

De zware regen veroorzaakte ook modder op de weg. Om de smurrie op te ruimen, werd de technische dienst van de stad Tongeren ingeschakeld. De brandweer van Tongeren kreeg een achttal oproepen te verwerken.

Henegouwen
Het onweer heeft ook huisgehouden in de regio van La Louvière (provincie Henegouwen). Vooral de gemeentes Trivières en Saint-Vaast kregen af te rekenen met veel wateroverlast, en diverse straten werden afgesloten voor het verkeer. De burgemeester kondigde rond 19.30 uur het noodplan af, dat om 22.30 uur werd afgeblazen.

Het water stond in sommige kelders tot één meter hoog. De materiële schade is groot. Volgens de politie van La Louvière vielen er geen gewonden. Ook de regio Aat werd getroffen door onweer en hevige regenval. De brandweer werd vooral opgeroepen voor modder op de wegen en wateroverlast.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234