Vrijdag 17/09/2021

Noodtoestand in Peru na privatisering met Tractebel

De overname van twee nationale elektriciteitsbedrijven door Tractebel lokt zoveel protest uit in Peru dat de president de noodtoestand heeft moeten afkondigen in de tweede grootste stad Arequipa.

Lima / Arequipa / Brussel

Reuters / Bloomberg / Eigen berichtgeving

Eind vorige week raakte bekend dat de Belgische nutsgroep Tractebel, een onderdeel van het Franse concern Suez, de nieuwe eigenaar is geworden van de Peruaanse elektriciteitsbedrijven Egasa en Egesur. Tractebel haalde het van een zestal Amerikaanse en Europese concurrenten die zich allemaal hadden kandidaat gesteld voor de privatiseringsoperatie maar voor de ultieme biedingsronde afhaakte. In totaal legt Tractebel 167,4 miljoen dollar op tafel voor de overname van de twee staatsbedrijven die in het zuiden van het Latijns-Amerikaanse land actief zijn.

Maar de overname gebeurt niet zonder slag of stoot. Bij de bekendmaking van de kandidaat-overnemer vorige week vrijdag moest minister van Energie Jaime Quijandria zich al laten beschermen door een politiemacht en journalisten werden aan veiligheidscontroles onderworpen omdat gevreesd werd voor geweld en protest. Desondanks slaagde oppositielid Arturo Valderrama erin om de ceremonie grondig te verstoren. De man, die in hongerstaking is tegen de privatiseringsgolf die president Alejandro Toledo begin dit jaar invoerde, kon een politiebataljon van dertig man omzeilen en protesteerde met een spandoek en pamfletten tegen de toewijzing. Dat was nog maar het voorspel van het protest dat het voorbije weekeinde in Peru losbarstte.

In Peru's tweede grootste stad, het koloniale Arequipa, kwam een mensenmassa bijeen om hun ongenoegen te uiten tegen de privatisering van de elektriciteitsbedrijven die elektriciteit opwekken via waterkracht en dieselgeneratoren. De politiediensten moesten traangas gebruiken om de menigte uiteen te drijven. Er werd geplunderd en er vielen rake klappen. Het protest keerde zich ook tegen de buitenlandse bedrijven die in Peru actief zijn. Zo werd een filiaal van de Spaanse bank BBV platgebrand. De controversiële verkoop van de overheidsbedrijven, die tot drie keer moest worden uitgesteld omdat de bieders telkens extra tijd vroegen, leidde ook meteen tot hevige stakingen. De bevolking van Arequipa vreest dat de privatisering tot hogere prijzen zal leiden en dat er ook werknemers zullen worden ontslagen. De bevolking is ook woedend omdat president Toledo tijdens zijn verkiezingscampagne twee jaar geleden het kiezerspotentieel nog op het hart drukte dat de stroomproducenten zeker niet zouden verkocht worden. Tijdens het weekeinde nam het protest fel toe. Zondag waren er plunderingen op de luchthaven van Arequipa en in andere overheidsbedrijven. De lokale burgemeesters van de regio steunden het protest. President Toledo, die sinds hij aan de macht kwam niet bepaald een grote populariteit geniet, gooide dan nog eens olie op het vuur door in kranteninterviews te zeggen dat de privatiseringsgolf onverminderd zal voortgaan. De toestand was zondagavond zo gespannen dat de president de noodtoestand afkondigde in Arequipa en de wijde omgeving. Honderden militairen zijn naar de regio gestuurd en er geldt een avondklok. Alle massabijeenkomsten zijn sinds zondagavond verboden en een hele reeks democratische rechten zijn tijdelijk opgeschort. Volgens de autoriteiten is er tijdens de protesten voor minstens 15 miljoen dollar schade aangericht.

De Peruaanse overheid, die kampt met grote budgettekorten, hoopt dat de verkoop van de staatsbedrijven dit jaar alleen al 800 miljoen dollar oplevert. De helft van de opbrengst is bestemd voor infrastructuurprojecten. President Toledo heeft al toegegeven dat de bevolking niet goed geïnformeerd werd over de voordelen van de privatiseringen. De lokale directeur van Tractebel, Klaus Huys, laat zich blijkbaar niet afschrikken door de reacties van de bevolking. "We hebben de voorbije jaren ruim 850 miljoen dollar geïnvesteerd in Peru en we plannen nog méér projecten. We denken aan gas." Volgens Tractebel-woordvoerder Jacques Vanhee is Tractebel niet verantwoordelijk voor het hevige protest in Peru. "Dit is een binnenlandse discussie tussen de overheid en de regio waar wij ons niet mee bemoeien", zegt Vanhee. Onlangs kreeg Tractebel de concessie om een gasdistributienetwerk voor de Peruaanse hoofdstad Lima aan te leggen. In het grotere Brusselse gerechtelijke onderzoek naar smeergeld-betalingen bij Tractebel getuigde de voormalige crisismanager van het bedrijf over de betaling van ongeveer 10 miljoen dollar smeergeld die Tractebel gegeven zou hebben aan de voormalige president Fujimori. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgesloten. (GSC)

Protest keert zich tegen buitenlandse bedrijven die in Peru actief zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234