Zondag 22/05/2022

Noodlijdende krantenwinkels vragen de Kamer om hulp

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Vertegenwoordigers van de krantenwinkels hebben vandaag aan de alarmbel getrokken in de Kamer. Ze vragen ingrepen tegen de monopoliepositie van persdistributeur AMP, die de dagbladhandelaars naar eigen zeggen jaarlijks tot anderhalf maandloon kost. AMP benadrukte echter dat ook zij onder druk staat door de dalende krantenverkoop. Verschillende parlementsleden onderstreepten dan weer de rol van de mededingingsautoriteiten.

Bewerkt door Astrid Snoeys

De klachten van de dagbladhandelaars zijn niet nieuw. Sinds enkele jaren al hekelen zij de eenzijdig opgelegde contractvoorwaarden, de verdubbeling van de aangerekende transportkosten en de vele fouten in het retoursysteem voor onverkochte bladen.

"Structurele problemen"
"Ondanks rechtsprocedures en een veroordeling door het Brusselse hof van beroep, blijft AMP eenzijdig voorwaarden opleggen aan de persverkopers", hekelden Unizo, Prodipresse en de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP). Uit onderzoek van de FOD Economie bleken ook "structurele problemen" met de retour van onverkochte stukken, klonk het.

De mensen van AMP beklemtoonden evenwel dat ook zij klappen krijgen door de dalende verkoop. Zo daalde de omzet van 471 miljoen euro in 2006 tot 394 miljoen in 2012. Bovendien moest het bedrijf "zwaar investeren" in automatisering en digitalisering om mee te blijven. AMP ontkende ook grote fouten met de retours, maar dat stootte op heel wat verzet.

Monopoliepositie breken
Concreet vroegen de dagbladhandelaars de Kamerleden om de exclusieve overeenkomsten tussen AMP en de uitgevers "onmogelijk te maken", om zo de monopoliepositie te breken. Ze vragen ook een permanent overlegorgaan met alle actoren en een oplossing voor de "discriminatie" door de subsidies die bpost ontvangt voor de krantenverdeling. Ze hebben niets tegen subsidies, maar willen die zelf ook "minstens voor de transportkosten die AMP aanrekent".

De Kamerleden toonden begrip voor de moeilijke situatie, maar verschillenden onder hen benadrukten de rol van het prijzenobservatorium en de mededingingsautoriteit. Steun geven om een sector "kost wat kost en manu militari in leven te houden", zag Open Vld'er Willem-Frederik Schiltz alvast niet zitten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234