Woensdag 24/07/2019

Noodkreet uit de sectoren

"Bal in kamp politici"

Agoria, technologische industrie - 275.000 werknemers

"Dit jaar gaat onze industrie niet groeien, en dat is dramatisch", zegt Marc Lambotte, CEO bij Agoria. "Als technologische sector kunnen wij zelfs niet meer mee met de buurlanden, onze rechtstreekse concurrenten.

"We zitten qua cijfers nog lang niet op het niveau van 2008, vorig jaar verloren we nog bijna 6 procent. Dat kost duizenden banen. Om jobs te creëren moet onze economie met minstens 2 procent groeien." De Nationale Bank voorspelt 1,4 procent, en dat is volgens Lambotte nog hoog ingeschat.

"Als ik naar de uitslag van de verkiezingen kijk, lijkt er wel degelijk een maatschappelijk draagvlak te zijn om eindelijk iets te ondernemen. De bal ligt nu in het kamp van de politici."

'Hoe lang houden we dit vol?'

Confederatie Bouw, bouwsector - 190.000 werknemers

"Na de lokale verkiezingen van 2012 zakten de investeringen door lokale besturen traditiegetrouw in elkaar", zegt Véronique Vanderbruggen. "In 2013 verloren we 12 procent. Ook dit jaar blijven we onder de algemene economische groei.

"De consument is op zoek naar het allergoedkoopste, en dat zijn bijna altijd buitenlandse aannemers. De Belgische sociale statuten zijn veel te duur. Onze orderboekjes zijn leeg. Hoe lang houden aannemers dat vol?

"De afgelopen twee jaar speelden we liefst 9.000 banen kwijt. Wanneer men zou beslissen om de verlaagde btw van 6 procent voor renovatie te schrappen, staan zelfs 8.000 tot 12.000 banen op de tocht."

'Consument houdt vinger op de knip'

Comeos, handel en diensten - 400.000 werknemers

"Wij zijn de sector die de laatste jaren voor de meeste groei heeft gezorgd, en die is nu volledig stilgevallen", zegt Peter Vandenberghe van Comeos. "De consument houdt duidelijk de vinger op de knip, en dat voelen wij meteen. Wij staan als sector het dichtst bij de consument. Voor het eerst in jaren gaat de tewerkstelling in onze sector erop achteruit.

"Als de consumptie vermindert, houdt alles op. Dat heeft meer te maken met angst voor de crisis, dan de crisis zelf. Als bedrijven mensen blijven ontslaan, zoals bij Delhaize, gaat dat consumentenvertrouwen niet meteen toenemen."

'Wij houden België op de kaart'

Essenscia, chemische en farma-industrie - 90.000 werknemers

"Wij zijn een van de enige industrieën in West-Europa die bij de wereldtop horen. De chemie- en farmasector houden België op de kaart", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia. "Vorig jaar was een topjaar. Enkel de tewerkstelling ging helaas lichtjes achteruit, door de hoge loonkosten.

"De explosieve situatie in het Midden-Oosten baart me niet te veel zorgen, omdat al onze concurrenten meebetalen voor een mogelijke stijging van de olieprijs. Ik ben meer bezorgd om de VS, dat sinds kort heel goedkoop schaliegas ontgint. Het is dringend tijd dat we daar in Europa ook aan denken."

'Bankentaks zwaar om dragen'

Febelfin, financiële sector - 100.000 werknemers

"Sinds 2003 verloor de bankensector liefst 15.000 jobs", stelt Thomas Van Rompuy, directielid bij Febelfin. "Dat is vier keer Ford Genk. Onze limieten zijn bereikt.

"We beseffen zeer goed dat de staat onze sector uit de nood heeft geholpen, maar één miljard bancaire heffingen is wel erg zwaar om dragen. Ik heb de indruk dat die vooral nodig zijn om de begroting dicht te fietsen.

"België heeft de neiging voorop te lopen in regulering en bureaucratie. Wij zien niet in waarin ons land als financieel centrum nog een rol kan spelen."

'Werkloosheid zal nog toenemen'

Federgon, uitzend- en dienstenchequesector - 352.000 uitzendkrachten

"De uitzendsector groeit bijna 10 procent", zegt Paul Verschueren van Federgon. "Maar dat is nog steeds een tiende onder het niveau van voor de crisis.

"De voorspelde anderhalve procent economische groei is te weinig om de jobmotor weer op gang te trekken, de werkloosheid zal nog een hele tijd toenemen. De echte groei zal moeten komen in de privésector, en net zij hebben het heel moeilijk.

"Het is een illusie om te denken dat we in een open economie als België ontsnappen aan de flexibilisering en internationalisering van onze arbeidsmarkt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden