Zondag 28/02/2021

Noodbruggen over Antwerpse singel afbreken duurder dan ze laten staan

Werkgeversfederatie Agoria: 'De verkeersellende duurt zeker nog tien jaar. Waarom laten we de bruggen niet nog vijf of zes jaar staan?'

De noodbruggen over de Antwerpse singel afbreken is veel duurder dan ze gewoon nog een aantal jaren te laten staan. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen in opdracht van werkgeversfederatie Agoria. Het fileleed zonder de bruggen zou de economie miljoenen kosten. Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) blijft er echter bij dat de bruggen begin volgend jaar verdwijnen.

Terwijl de Antwerpse ring onder het mes ging, deed de singel dienst als alternatieve stadsring. Om het verkeer vlotter te laten doorstromen werden over vijf drukke kruispunten tijdelijke noodbruggen geplaatst. De Vlaamse regering benadrukte dat het deze keer in geen geval tot een scenario als bij de ijzeren brug over de Franklin Rooseveltplaats zou komen. Die 'tijdelijke' brug staat er dertig jaar later nog altijd. De noodbruggen over de singel moesten na de werkzaamheden aan de ring onherroepelijk opnieuw verdwijnen.

De vijf bruggen bewezen hun nut, het gevreesde fileleed op de singel bleef grotendeels uit. Unizo en Voka pleitten er een aantal maanden geleden voor om de noodbruggen ook na de heraanleg van de ring te laten staan. Uit een onderzoek van Censydiam bleek dat zeven op de tien Antwerpenaars de bruggen nog een tijdje willen houden. De esthetische bezwaren die aanvankelijk overheersten, smolten als sneeuw voor de zon tijdens de ringwerkzaamheden.

Ook werkgeversfederatie Agoria schaart zich nu achter die smeekbede. "De werkzaamheden aan de ring zijn voorbij, maar er staan de komende jaren in en rond Antwerpen nog heel wat grote wegwerkzaamheden op stapel", reageert directeur Patrick De Ceuster. "De heraanleg van de leien, het verlengen van de tramlijnen en vooral de Oosterweelverbinding met de Lange Wapper-brug. De verkeersellende duurt zeker nog tien jaar. De bruggen op de singel zijn een belangrijk instrument om leveranciers en werknemers tijdig op hun bestemming te krijgen. Waarom laten we ze niet nog vijf of zes jaar staan?"

Agoria bestelde een studie bij het Europacentrum Jean Monnet van de Universiteit Antwerpen. Het team van professor Evrard Claessens vergeleek de kosten van de afbraak van de noodbruggen met die van het behoud of de verplaatsing van de gevaarten. "Het behouden van de bruggen valt veel goedkoper uit dan de afbraak", stelt Claessens. Hij spitste het onderzoek toe op de files die zouden ontstaan als de bruggen er niet meer zijn. Als de noodbruggen verdwijnen in 2006, zullen de kosten van het fileleed na vier jaar opgelopen zijn tot 3,5 miljoen euro per brug. Het behoud van de bruggen - de Vlaamse overheid huurt ze - zou maar 1,28 miljoen euro per brug kosten. De tijdwinst die de bruggen opleveren, zorgt vertaald in cijfers voor een besparing van ruim tien miljoen euro.

Agoria is ervan overtuigd nu ook objectieve argumenten in handen te hebben om het behoud van de noodbruggen te rechtvaardigen. De werkgeversorganisatie speelt de studie door aan het Antwerpse stadsbestuur en de Vlaamse regering.

Minister van Openbare Werken Kris Peeters belooft de studie grondig te bestuderen, maar blijft erbij dat de noodbruggen verdwijnen zoals gepland. De bouwvergunning loopt af zes maanden na de oplevering van de vernieuwde ring. Bovendien zijn de bruggen volgens de minister niet geschikt om jaren te blijven staan en is het de bedoeling dat de chauffeurs de singel opnieuw ruilen voor de ring. Als alles volgens plan verloopt, wordt in maart 2006 begonnen met de afbraak van de noodbruggen.

Jeroen Verelst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234