Zaterdag 22/02/2020

Nonnen beschuldigd van misbruik

KORTRIJK

Het parket van Kortrijk is een vooronderzoek gestart. In de jaren negentig zou er nog een tweede feit van seksueel misbruik geweest zijn, deze keer niet door de zusters, maar door een pater die regelmatig op bezoek kwam.

Ook in 2011 blijft de sneeuwbal van het kindermisbruik in de kerk stevig doorrollen. Dit keer gaat het niet om seksueel misbruik door paters of priesters, maar door nonnen. Radio 2 West-Vlaanderen bracht gisteren de getuigenis van een vijftiger die vertelt over misbruik door zusters in het Kortrijkse instituut Stella Maris midden jaren zestig. Hij zou vanaf de leeftijd van vijf jaar door verschillende kloosterzusters van het toenmalige weeshuis gedwongen zijn hen te bevredigen. Minstens twee zusters en de moeder-overste zouden betrokken zijn bij het misbruik.

Op latere leeftijd kreeg de man psychische problemen en zocht hij medische hulp om het trauma te verwerken. In de jaren negentig probeerde hij de zaak aan te kaarten bij de zusters in Kortrijk, maar hij kreeg geen gehoor. Desondanks slaagde hij er naar eigen zeggen in om het verleden te verwerken, tot de bom van het misbruik in de kerk vorig jaar ongenadig hard ontplofte en het geweten van de man opnieuw begon te knagen.

Onlangs heeft hij klacht ingediend bij het meldpunt justitie in Brussel. Het parket in Kortrijk is evenwel al een vooronderzoek gestart naar het misbruik op basis van de verklaringen in de media. “Na de anonieme getuigenis is er een opsporingsonderzoek gestart”, zegt parketwoordvoerster Karlien Ververken. “Het gaat om verjaarde feiten uit de jaren zestig en zeventig, maar het onderzoek moet uitmaken of de mogelijke daders nu nog altijd in contact komen met kinderen. De zusters die nu nog altijd verblijven in het instituut zullen verhoord worden.”

De zusters Verrue, de orde die het weeshuis destijds beheerde, bestaat niet meer. Er is nu wel nog een begeleidingstehuis waar een honderdtal kinderen verblijft die door de jeugdrechter geplaatst zijn.

Pater

Het slachtoffer spreekt in de getuigenis van een zekere zuster Cécile en zuster Germaine, namen die vooralsnog geen belletje doen rinkelen in Kortrijk. De vzw West-Vlaamse Jeugdzorg, die het weeshuis nu beheert, weet niet of de zusters nog in leven zijn. “Mogelijk waren de namen Cecile en Germaine niet de echte namen van de zusters”, vertelt Jan Leysen, advocaat en tijdelijk woordvoerder van de vzw. “De huidige zusters van het voormalige Stella Maris kunnen zich die namen alleszins niet herinneren. Het is nu aan het parket om de zaak te onderzoeken.”

Vzw West-Vlaamse Jeugdzorg heeft weet van nog een geval van kindermisbruik. “Het gaat om een zaak uit 1992”, vervolgt Leysen. “Een picpuspater van de congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria die het weeshuis geregeld bezocht is de toegang tot het instituut na het misbruik meteen ontzegd. De zaak kreeg geen vervolg, tot een opvoeder de zaak vorige week opnieuw aanhaalde. Ook tegen de pater loopt nu een onderzoek.

“De vzw heeft intussen een brief gestuurd naar alle ouders van kinderen die aan de instelling verbonden zijn. De medewerkers van Stella Maris zullen alle binnenkomende informatie doorgeven aan het gerecht. Daarom roepen we alle mogelijke slachtoffers op om zich kenbaar te maken. De waarheid moet nu aan het licht komen.”

Randfenomeen

Het mogelijke kindermisbruik in Kortrijk is het eerste geval van misbruik door zusters. In de bijna 500 klachten die de commissie-Adriaenssens te verwerken kreeg was nooit sprake van vrouwen.

“Seksueel misbruik kwam inderdaad niet voor in onze dossiers”, vertelt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. “Alles bestaat uiteraard, maar er is een verschil tussen een individuele casus en een probleem met systematische kenmerken. Over misbruik door zusters is mij geen studie bekend. Het is voor zover ik weet een randfenomeen. Van fysiek en emotioneel geweld is wel bekend dat het ook bij zusters voorkwam.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234