Zaterdag 20/07/2019

Nonchalance vaak oorzaak wanbetalingen

De Belg gaat niet altijd even secuur om met zijn facturen. Dat blijkt uit een in juli uitgevoerd onderzoek door het incassobureau Intrum Justitia bij duizend wanbetalers. Maar liefst 35 procent van de ondervraagden schrijft de wanbetalingen toe aan nonchalance.

"Debiteuren verzinnen meer en meer smoesjes om onder de betaling uit te geraken of gaan bijzonder slordig om met hun persoonlijke administratie. Verhuizen en langdurige verblijven in het buitenland worden niet duidelijk of correct gecommuniceerd aan de verschillende leveranciers en dat leidt tot een opeenstapeling van onbetaalde facturen", stelt Intrum Justitia vast.

Naast nonchalance vormen - uiteraard - financiële problemen (47 procent) en onduidelijkheid over de factuur of het abonnement (11 procent) de belangrijkste redenen van de wanbetalingen.

De debiteuren zijn voornamelijk tussen 26 en 45 jaar. Van hen is de grootste groep gehuwd en heeft kinderen. In vergelijking met dezelfde enquête vorig jaar is het aantal 55-plussers verdubbeld bij de debiteuren. Van die groep is 56 procent alleenstaand en heeft 42 procent financiële problemen.

Volgens het hoofd van Intrum Justitia, Robin Vieveen, maken de resultaten duidelijk dat er veel meer aan preventie en voorlichting moet worden gedaan omtrent het omgaan met geld. "Mensen geven meer uit dan ze verdienen, ze kunnen hun administratie niet beheren omdat ze vaak met verschillende schulden te kampen hebben, ofwel begrijpen ze niet goed wat ze nu precies ondertekend hebben of hoe ze van een bepaald contract afraken", zegt Vieveen. "Deze situatie kan op termijn enkel verbeteren als er al van op de schoolbanken aandacht wordt besteed aan het omgaan met geld." (EV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden