Zaterdag 15/05/2021

Non-profitsector betoogt morgen in Brussel

De Vlaamse en de federale non-profitsector betogen dinsdag in Brussel tegen het uitblijven van meerjarenakkoorden voor de zowat 450.000 werknemers uit beide sectoren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront verwacht tot 12.000 manifestanten. De politie vraagt het centrum van Brussel met de auto te vermijden van 9.30 tot 14 uur.

"De sociale akkoorden van de non-profitsector liepen definitief af in de maand oktober vorig jaar", zegt de christelijke bediendebond LBC. "Eind maart 2011 is er nog steeds geen enkel perspectief." Daarom komt de non-profit opnieuw op straat, onder het motto 'sta eens een dag in onze schoenen'. Aan de beurs zullen de betogers de schoenen die ze de voorbije maanden versleten hebben, op een grote hoop werpen om hun onvrede symbolisch te uiten.

Op Vlaams niveau hebben vakbonden en werkgeverskoepel Verso begin dit jaar samen het onderhandelingskader afgewezen dat de Vlaamse overheid voorstelde. "Het door de Vlaamse regering voorgestelde onderhandelingskader is niet werkbaar om te komen tot een gedragen intersectoraal akkoord voor de komende vijf jaar", luidde het toen.

Nieuw budget
"Minder dan een vijfde van het voorstel ging over nieuw budget. De rest was al voorzien in de verschillende beleidsdomeinen", voegt Mark Selleslach (LBC-NVK) er vandaag aan toe. Het voorstel biedt volgens hem geen uitzicht op verbeteringen aan de werkomstandigheden, op rechtmatig loon of op betere afstemming van arbeid en gezin. Twee maanden na de afwijzing is er volgens Selleslach geen nieuws te melden.

Op federaal niveau werd er eind februari wel een akkoord voor 2011 ondertekend. "Maar er is nog geen toekomstperspectief voor daarna", aldus Gert Van Hees (ACLVB). De vakbonden vragen dat de non-profit opgenomen wordt in de meerjarenbegroting waaraan de regering in lopende zaken werkt.

Verkeersproblemen
De betoging vertrekt rond 10.30 uur aan de Koning Albert II-laan en trekt via de beurs naar het Zuidstation. Door de betoging zullen er vanaf 9.30 tot 14 uur verkeersproblemen zijn op de noord-zuidas (Koning Albert II-laan - Anspachlaan - Lemonnierlaan - Zuidlaan), zegt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "De politie vraagt met aandrang het centrum met de auto te vermijden."

De federale non-profit omvat sectoren als ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, rusthuizen, thuisverpleging en revalidatie. Tot de Vlaamse non-profit behoren onder meer gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, algemeen welzijnswerk, kinderopvang, sociaal-cultureel werk en beschutte en sociale werkplaatsen. (belga/lpb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234