Vrijdag 23/08/2019

Staking cipiers

Nog zeker tot eind volgende week militairen in gevangenissen als sociaal conflict niet opgelost wordt

Beeld BELGA

Indien het sociaal conflict tussen de cipiers en de overheid niet opgelost wordt, dan worden de militairen nog zeker tot het einde van volgende week ingezet in de gevangenissen. Dat zegt Gilles Van Oosthuijze, verantwoordelijke van VSOA Defensie.

Op zondag 8 mei besliste de regering om het leger op te vorderen om het werkwillige gevangenispersoneel te beveiligen tijdens de cipiersstaking, die toen al meer dan een week aanhield, zodat de gedetineerden in hun basisbehoeften voorzien konden worden.

Initieel zou de inzet van de militairen slechts 48 uren duren. Maar zolang de impasse in het overleg tussen de cipiers en de minister van Justitie niet doorbroken wordt, zal het leger in de penitentiaire inrichtingen aanwezig blijven, zegt Van Oosthuijze.

Volgens de VSOA'er zijn de militairen die ingezet worden geschokt door de "catastrofale situatie" in de gevangenissen. Voor Van Oosthuijze is het daarom dringend tijd dat de regering "krachtige maatregelen" neemt omdat het "personeel al jaren in erbarmelijke omstandigheden moet werken".

De inzet van het leger wordt pas stopgezet indien de federale politie beslist dat ze niet langer nodig is.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden