Vrijdag 27/05/2022

Nog twee maanden en Alberto Fujimori

'Fujimontesinisme' ondertussen bron van inspiratie voor Peruaanse amusementsindustrie

zal nergens ter wereld meer veilig zijn

De Peruanen zijn nog lang niet klaar met het stel dat tien jaar lang de politieke touwtjes in handen had in Lima. Donderdag raakte bekend dat procureur- generaal José- Luis Lecaros van het Peruaanse hooggerechtshof een internationaal aanhoudingsbevel tegen de eind vorig jaar naar Japan gevluchte ex-president Alberto Fujimori heeft uitgevaardigd. Over Fujimori's rechterhand, de eerder gearresteerde spionage- en veiligheidschef Vladimiro Montesinos, heeft de Peruaanse regisseur Francisco Lombardi een film gemaakt, Ogen die niet zien. Montesinos kan ook prat gaan op een rol in het fonkelnieuwe, nu al razend populaire videospelletje 'Vladigame'.

Bogotá / Lima

Van onze verslaggever

Lode Delputte

Procureur-generaal Lecaros maakte het arrestatiebevel tegen Fujimori zelf bekend op het radiostation RPP. De magistraat geeft daarmee gehoor aan de oproep van het Peruaanse Congres, dat het voormalige staatshoofd niet alleen van verregaande corruptie maar ook van mensenrechtenschendingen beschuldigt. De Peruaanse regering heeft nu twee maanden de tijd om het aanhoudingsbevel te formaliseren. Daarna kan Fujimori in ieder land ter wereld worden aangehouden.

Het arrestatiebevel wegens moord, slagen en verwondingen en het doen verdwijnen van politieke tegenstanders moet Japan ertoe aanzetten werk te maken van Fujimori's uitlevering aan Peru, een land waar het geen uitleveringsakkoord mee heeft ondertekend. Tot nu toe stoelde de door Peru gevraagde uitlevering in de eerste plaats op beschuldigingen van grootschalige corruptie. Nu het Peruaanse gerecht de ex-president ook voor mensenrechtenschendingen wil vervolgen, hoopt Lima op meer inschikkelijkheid van Tokio. Toch heeft Japan allerminst een traditie van uitlevering van eigen staatsburgers. Vanwege zijn afkomst - zijn ouders waren Japanse emigranten - mag ook Alberto Fujimori zich daartoe rekenen.

De schendingen waarvan sprake vonden plaats in het begin van de jaren negentig, tijdens Fujimori's eerste ambstermijn, de periode waarin hij kosten noch moeite spaarde om korte metten te maken met de maoïstische guerrilla van het Lichtend Pad. Het was juist die politiek van de ijzeren vuist die hem bij een groot deel van de bevolking zo geliefd maakte. Concreet slaan de beschuldigingen op twee slachtpartijen die enkele met het Peruaanse leger verbonden doodseskaders in 1991 en '92 onder de boerenbevolking aanrichtten.

"In Peru wist men hoe er met de mensenrechten werd omgesprongen," vertelt de bekende Peruaanse regisseur Francisco Lombardi in de jongste editie van het Latijns-Amerikaanse weekblad Tiempos del Mundo, "hoe er gefolterd en gemoord werd. Maar Fujimori had de terreur tot staan gebracht en de inflatie bedwongen. De mensen sloten dan ook de ogen voor de ongemakkelijke of minder aangename feiten."

Lombardi deed zijn uitspraak naar aanleiding van de film Ojos que no ven ('Ogen die niet zien'), waarvan het draaien in januari volgend jaar begint. De prent zal gebaseerd zijn op de zogeheten vladivideos, het beeldmateriaal dat Fujimori's alom beruchte veiligheidschef Vladimiro Montesinos maakte van politici die hij eerst omkocht en vervolgens chanteerde om te vermijden dat ze uit de biecht klapten. De regisseur wil naar eigen zeggen aantonen hoezeer het 'fujimontesinisme' in de tien jaar dat beiden aan de macht zijn geweest brede lagen van de Peruaanse bevolking heedft aangetast.

Vladimiro Montesinos mag zich overigens niet alleen verzekerd weten van een hoofdrol in een film, ook de Peruaanse kinderen bezorgt hij meer amusement dan hij ooit had kunnen bevroeden. In het videospelletje 'Vladigame' bestrijdt held Niko samen met een journaliste de spoken uit Peru's recente verleden. Most Wanted is het duistere personage Vladimón. Vladimón heeft twee niet minder obscure handlangers: Chavenón, naar de Venezolaanse president Hugo Chávez, die Montesinos een tijdlang onderdak verschafte; en Tirofijón, naar Tirofijo ('Altijd Raak'), alias Manuel Marulanda, de leider van de Colombiaanse guerrillabeweging Farc, aan wie Montesinos een belangrijke partij wapens en munitie zou hebben geleverd.

Peruanen namen schendingen mensenrechten door ex-president in strijd tegen Lichtend Pad op de koop toe

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234