Maandag 30/03/2020

Zuuraanval

Nog steeds geen spoor van dader zuuraanval Delhaize

Beeld BELGA

Het Brusselse gerecht heeft de voorbije dagen een aantal tips ontvangen in het onderzoek naar de zuuraanval bij een Delhaize-warenhuis en de afpersing van de warenhuisgroep. In de loop van het weekend zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd en verschillende mensen opgepakt voor verhoor maar voorlopig is er nog geen sprake van een grote doorbraak. Dat meldt het Brusselse parket. Of de aanvaller en afperser geïdentificeerd is, kan het parket niet bevestigen of ontkennen.

Naar aanleiding van de aanval met zwavelzuur op een poetsvrouw aan een Antwerpse Delhaize en nadat Belga meldde dat de warenhuisgroep al maandenlang afgeperst werd en bedreigd werd met een dergelijke aanval, verspreidde het Brusselse gerecht een opsporingsbericht voor de vermoedelijke dader. "We hebben de voorbije dagen een aantal tips gekregen", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "In de loop van het weekend zijn ook verschillende huiszoekingen uitgevoerd en verschillende mensen meegenomen voor verhoor. Een aantal van die verhoren zijn nog bezig maar een grote doorbraak is er nog niet. Zodra dat het geval is, zullen we daarover communiceren."

Het parket is er zich naar eigen zeggen van bewust dat er nog heel wat vragen openblijven. Zo is niet duidelijk hoe de man die te zien is op de beelden in het opsporingsbericht, gelinkt kon worden aan de dreigmails, of aan de zuuraanval die vrijdag plaatsvond. "We kunnen alleen zeggen dat we redenen hebben om aan te nemen dat de man op die beelden de dader is van de aanval en de dreigmails", gaat de parketwoordvoerster verder. "Veel meer kunnen we op dit moment niet zeggen om het onderzoek niet in gevaar te brengen."

Zo kan het parket niet bevestigen of ontkennen dat de dader al gekend is. Wel is het zo dat er in december al een opsporingsbericht verspreid is over deze man, dat later ingetrokken is met de melding op de website van de federale politie dat hij geïdentificeerd was maar dat hoeft niet te betekenen dat hij op dat moment ook inderdaad geïdentificeerd was, aldus het parket. "Het bericht is inderdaad in december een eerste maal verspreid maar nadien ingetrokken omdat het op dat moment niet meer opportuun was voor het onderzoek", zegt parketwoordvoerster Van Wymersch. "Daaruit kan niet geconcludeerd worden dat de man gekend was of is, de melding op de website van de federale politie was enkel een type-melding. In januari werd het opsporingsbericht trouwens opnieuw verspreid."

Het parket vraagt de media ten slotte met aandrang om geen parallel onderzoek te voeren. "We zijn er ons van bewust dat er nog heel wat onduidelijk is en we hopen zo snel mogelijk volledige klaarheid te kunnen scheppen", klinkt het. "Er wordt hard gewerkt om deze man te vinden maar als er in de pers allerlei theorieën, fantasieën of mogelijke onderzoekspistes gelanceerd worden, helpt dat het onderzoek niet vooruit."

Beeld kos

Bonden en directie bespreken zuuraanval

Tijdens de bijzondere ondernemingsraad waarbij het akkoord over de herstructurering bij Delhaize goedgekeurd werd, werd ook de zuuraanval van vorige vrijdag aan een Antwerpse winkel besproken. De ondernemingsraad is momenteel nog steeds aan de gang. De Delhaize-directie denkt niet dat klanten dit weekend zijn weggebleven omwille van de feiten.

De zuuraanval kwam volgens de vakbonden als eerste onderwerp aan bod en de directie gaf onder meer uitleg over de veiligheidsmaatregelen.

"De werkgever heeft zijn medeleven betuigd. Het parket doet nu het nodige. Het was toch wel heel stil tijdens de vergadering", aldus Veerle Verleyen, secretaris van de christelijke bediendebond LBC.

Vragen de bonden extra maatregelen? "Het parket en de werkgever zijn hier bevoegd. Het parket geeft raad en advies. In die zin gaan wij nagaan of er nog vragen zijn bij het personeel en of de maatregelen goed opgevolgd worden", aldus Verleyen. Jan De Weghe van de socialistische BBTK wijst er dan weer op dat "veel voorzien kan worden, maar niet alles". "Dit was een misdaad."

De ondernemingsraad is nog lopende, met andere kwesties zoals het instellen van een tewerkstellingscel enzovoort. De zuuraanval moet nog verder bekeken worden en mogelijk worden nog vragen gesteld.

Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver denkt niet dat klanten weggebleven zijn dit weekend nu de dader nog op vrije voeten is. "Uit de eerste reacties van winkeldirecteurs en personeel blijkt dat de mensen zich niet laten afschrikken. We hebben niet het gevoel dat de mensen zijn weggebleven." De extra bewaking blijft tot nader order van kracht.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234