NieuwsAfghanistan
Nog steeds evacuaties uit Kaboel, ondanks dreiging van nieuw geweld
Ondanks de dreiging van nieuwe aanslagen gingen de evacuaties vanaf de luchthaven van Kaboel vrijdag door. Sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, proberen voor dinsdag 31 augustus zoveel mogelijk mensen het land uit te krijgen. Andere landen zijn gestopt. Duidelijk is dat veel Afghanen niet meer meekunnen.
Volgens de Amerikaanse generaal Frank McKenzie zijn er inmiddels 104.000 burgers geëvacueerd, meer dan 66.000 door de Amerikanen en meer dan 37.000 door andere landen. Op het vliegveld wachten nog zeker 5.000 Afghanen. 1.500 Amerikaanse burgers zijn nog in Afghanistan. Vandaag zijn er nog evacuatievluchten naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Volgens het Pentagon zijn er ‘gerichte en geloofwaardige’ aanwijzingen dat er nieuwe aanslagen, bijvoorbeeld met autobommen of raketten, op til zijn. Duitsland, dat daarom donderdagavond stopte met evacueren, heeft volgens de Duitse hulporganisatie Sponsorship Network for Afghan Staff, opgezet door veteranen, naar schatting 5.000 voormalige Afghaanse werknemers en hun familie moeten achterlaten. Behalve België zijn ook Italië, Nederland, Canada, Zwitserland, Noorwegen en Australië gestopt.
Al hebben de taliban gezegd dat diegenen met paspoorten en ‘toestemming om te vertrekken’ een commerciële lijnvlucht kunnen nemen als de buitenlandse troepen zich hebben teruggetrokken, veel Afghanen die vervolging vrezen, denken dat die belofte niets waard is.
De taliban en de VS overleggen nu hoe de luchthaven kan blijven functioneren na 31 augustus, zodat Afghanistan niet verstoken raakt van humanitaire hulp. Volgens VN-organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stevent Afghanistan af op een ongekend ernstige humanitaire crisis. De voorraad medische hulpgoederen is volgens de WHO binnen enkele dagen uitgeput. Voedseltekorten worden binnen enkele weken zo nijpend, dat volgens WFP miljoenen mensen zullen verhongeren. Nu al zijn 18 miljoen Afghanen afhankelijk van hulpgoederen om te overleven.
De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat de taliban de regering van Qatar vragen om technische assistentie om de luchthaven open te houden. De oliestaat heeft het leiderschap van de taliban lang onderdak geboden. Ook Turkije biedt aan om de luchthaven operationeel te houden, maar wil dat na de aanslag donderdag niet doen zonder extra beveiliging door Turkse militairen.
Volgens het Pentagon was de zelfmoordaanslag bij Abbey Gate, de poort van het vliegveld werk van één terrorist, terwijl donderdag werd aangenomen dat er twee aanslagplegers waren. “We denken niet dat er een tweede explosie bij het Baron Hotel was”, aldus de Amerikaanse generaal-majoor William Taylor.
Na de aanslag is volgens Taylor vanuit het noorden van Abbey Gate geschoten zijn door onbekende schutters. Het Pentagon zegt dat de verwarring over het aantal aanslagen voortkomt uit de ‘zeer dynamische gebeurtenissen’. Dertien Amerikaanse militairen en zeker 78 Afghanen zijn gedood. Er worden nog steeds lichamen geborgen. Het aantal Afghaanse dodelijke slachtoffers loopt volgens het Pentagon mogelijk op tot 168. Twee Britse staatsburgers en het kind van een Brit zijn ook om het leven gekomen, aldus de Britse regering.
De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag de aanslag scherp veroordeeld als ‘afschuwelijk'. “Opzettelijk burgers en personeel dat assisteert bij de evacuaties van burgers als doelwit kiezen is bijzonder verfoeilijk en met worden veroordeeld”, aldus de VN in een verklaring.