Zondag 11/04/2021

Nog snel een lening voor je woning in Brussel?

Het kopen van een woning in Brussel wordt op een andere manier gestimuleerd dan in Vlaanderen en Wallonië. Beeld Shutterstock
Het kopen van een woning in Brussel wordt op een andere manier gestimuleerd dan in Vlaanderen en Wallonië.Beeld Shutterstock

Wil je op korte termijn in Brussel een huis of een appartement kopen, dat je (deels) met een hypotheeklening wil financieren, hou er dan rekening mee dat de spelregels op 1 januari 2017 veranderen.

Huidige situatie

Een lening die je nog in 2016 afsluit voor de aankoop van je enige eigen woning geeft je recht op de zogenaamde woonbonus. Die houdt in dat je een belastingvermindering krijgt van 45 procent op het bedrag dat je mag aftrekken. Dit laatste is geplafonneerd op 2.290 euro. De eerste tien jaar van de lening mag dat verhoogd worden met 760 euro. En wie op 1 januari 2017 minstens drie kinderen ten laste heeft, mag daar nog eens 80 euro bijdoen. Het belastingvoordeel kan daardoor oplopen tot (2.290 euro + 760 euro + 80 euro) x 45% of 1.408,50 euro tijdens de eerste tien jaar van de lening en (2.290 euro + 80 euro) x 45% of 1.066,50 euro nadien.

Situatie vanaf 2017

Op 1 januari 2017 wordt die woonbonus in het Brusselse gewest echter afgeschaft. Hij wordt dan vervangen door een hogere vrijstelling van registratierechten. De vrijstelling zal voortaan gelden op de eerste schijf van hoogstens 175.000 euro, waar dit tot nog toe beperkt was tot de eerste schijf van hoogstens 60.000 euro. Aangezien in Brussel de registratierechten 12,50% bedragen, stijgt het voordeel van maximaal 7.500 euro naar maximaal 21.875 euro of een toename met maximaal 14.375 euro. Voorwaarde voor dit alles is wel dat de aangekochte woongelegenheid niet meer dan 500.000 euro mag gekost hebben en het gaat om de enige woning in bezit, waar men ook effectief gaat wonen.

Er is dus duidelijk een verschil in voordelen tussen een transactie die voor of na Nieuwjaar wordt afgesloten. Momenteel wordt het fiscale voordeel nog over de hele looptijd van de lening gespreid. Het geldt bovendien per kredietnemer. Na Nieuwjaar krijgt u het hele voordeel meteen bij de start. Dat kan nuttig zijn voor mensen die zich bij het begin van hun loopbaan bevinden en het geld goed kunnen gebruiken. Bovendien is het gekoppeld aan de woning en niet aan de kredietnemers. Het is dus gelijk voor alleenstaanden en koppels.

Anders in Vlaanderen en Wallonië

Wie in Vlaanderen of Wallonië een woongelegenheid wil kopen die hij gebruikt als zijn dagelijkse woning, moet rekening houden met andere regels. De woonfiscaliteit is immers een regionale bevoegdheid geworden.

Anders is het met fiscale stimuli voor de aankoop van een tweede of volgende huis of appartement. Hiervoor zijn de regels in heel België dan weer nog dezelfde.

Bent u intussen op zoek naar de goedkoopste lening, dan kunt u hiervoor terecht op het leningenoverzicht van Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook

- Meer geld voor aanvullende leningen in Oost-Vlaanderen
- Minder voordeel bij aanpassing rentevoeten
- Belfius en AXA geven geen negatieve rente op woonleningen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234