Vrijdag 07/05/2021

Nog pijnlijker: de overhaaste inval bij Abrasax

150.000 frank betaald? Dat is verdacht!

Waren de graafwerken in Jumet niet echt een toonbeeld van doordacht onderzoekswerk, dan kan zonder overdrijving hetzelfde worden gezegd van de spectaculaire inval bij het satanische genootschap Abrasax, op 21 december 1996 in Forchies-la-Marche. Het is veruit de pijnlijkste episode uit het geheel van post-Dutroux-onderzoeken.

Twee dagen voor de inval levert de rijkswacht van Charleroi een uitgebreid syntheseverslag over Abrasax af bij het parket van Neufchâteau. Wie dit Abrasax-rapport vandaag leest, kan niet anders dan concluderen dat er op dat ogenblik welgeteld één enkel element aanwezig is dat toelaat te veronderstellen dat Abrasax iets te maken zou kunnen hebben met de bende-Dutroux. Het gaat om een stuk papier dat gevonden is in het huis van Bernard Weinstein en waarop sprake is van "een geschenk voor Anubis". Dat is, blijkt later, de naam waarmee de mannelijke wederhelft van het Abrasax-koppel (Francis Desmedt en Dominique Kindermans) door het spirituele leven gaat.

Wat vertelt het Abrasax-rapport voor het overige? Nemen we deze passage: "Men heeft ontdekt dat vanop de rekening van de vzw Abrasax in 1993 een bedrag van 150.000 frank is gestort. Dat bedrag is hetzelfde als wat Dutroux beweerde te krijgen in ruil voor de levering van een kind." Meer staat er niet. Abrasax heeft 150.000 frank betaald en is dus verdacht. Geholpen door sektespecialist Alain Lallemand wagen de auteurs van het rapport zich ook aan tekstanalyse uit het boek Le Prince de ce Monde dat Desmedt en Kindermans schreven. Op pagina 62 wordt daarin uitgelegd hoe men te werk dient te gaan bij het ritueel offeren: "Bij offers met bloed gaat het op dezelfde manier als bij de Drie Ceremoniën: men snijdt het kind, of het dier, de keel over boven het altaar..." Wat de rijkswachters er niet bij vertellen, is dat in het boek vrij duidelijk gestipuleerd staat dat de lezer dit vooral niet letterlijk mag opvatten.

Ten bewijze van de stelling dat er bij Abrasax vast en zeker iets loos moet zijn, is pijler drie van het betoog het leukst: "Op 9 april 1994 interpelleerde de rijkswacht te Renecqu een in het zwart geklede dame die op straat zit te urineren. Zij wordt overgebracht naar de rijkswachtkazerne, alwaar zij obscene poses aanneemt, begint te masturberen en roept: Neem mij Anubis! Ik draag het kind van Satan!"

Het vermoeden rijst dat de rapporteurs gehaast zijn wanneer ze dit alles op 19 december bij wijze van alarmsignaal naar Neufchâteau stuurden. Want wat is er nog meer? Dit: "Een informant van de BOB meldt ons dat onlangs een vrouw haar kind heeft moeten afstaan met het oog op een offer volgens de satanische kalender van de vzw Abrasax." En dit: "Op 21 december 1996 beleven wij de winterzonnewende, voor satanisten en luciferianen is dit een uiterst belangrijke datum."

Meer dan deze vijf elementen zijn in het rapport niet terug te vinden. In de avond van 21 december viel het gerecht binnen bij Abrasax. Er werd niets gevonden, behalve aanwijzingen dat Kindermans en Desmedt zich aan een huiszoeking hadden verwacht en enkele waardevolle spullen uit het huis hadden geëvacueerd. Getipt? Dat hoefde niet eens. Het koppel had blijkbaar opgemerkt dat een camerawagen van de RTBf al twee dagen voor de inval voor hun huis stond. (AmB/DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234