Maandag 19/08/2019

Vluchtelingen

Nog nooit zo veel doden en vermisten na boottocht vanuit Libië

Vluchtelingen onderweg vanuit Libië. De oversteek was nog nooit zo dodelijk als vandaag. Beeld AFP

De oversteek vanuit Libië is nog nooit zo gevaarlijk geweest als vandaag, en het aantal migranten dat dit jaar op de Middellandse Zee om het leven is gekomen of vermist wordt, ligt 40 procent hoger gedacht.  

Al 1.405 mensen zijn dit jaar omgekomen in de Middellandse Zee, en dat aantal ligt 40 procent hoger aanvankelijk gedacht, zo telt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De stijging is niet te wijten aan nieuwe tragedies met boten op zee, zegt Julia Black, gegevensspecialist bij IOM. Wel trok het agentschap het precieze aantal migranten van drie schipbreuken op 19 en 20 juni na. Minstens 215 mensen lieten het leven op deze twee dagen. De telling van dinsdag omvat ook ongeveer 218 migranten die vrijdag en zondag voor de kust van Libië verdronken.

Los hiervan berekende de Italiaanse researcher Matteo Villa van de denktank ISPI  dat de boottocht nog nooit zo gevaarlijk was als vandaag. Bijna 10 procent van de bootvluchtelingen die zich in juni vanuit Libië aan de oversteek waagden, kwamen om of worden vermist. Dit is het hoogste percentage "sinds overheden in 2016 accuraat begonnen te registreren", zegt Villa op Twitter. 

In mei lag het aantal doden en vermisten volgens zijn gegevens op 0,25 procent. In absolute cijfers vertrokken vorige maand bijna 7.000 migranten uit Libië, tegen bijna 25.000 in juni 2017, stelt de onderzoeker.

Seehofer

Ondertussen is bekend geraakt dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer snel naar Oostenrijk afzakt, want daar willen ze opheldering over de Duitse migratieplannen. 

In Wenen vrezen ze "nadelige gevolgen voor Oostenrijk en zijn bevolking" als buurland Duitsland met eigen maatregelen komt om "migratiestromen te bestrijden". De Oostenrijkse regering laat verstaan dat ze het niet zullen nalaten om maatregelen te treffen, zoals  "verdere stappen te zetten om de eigen zuidelijke grens te beschermen". Daarmee komt het Schengenakkoord in gevaar. 

Compromis

Het compromis tussen de twee conservatieve Duitse regeringspartijen voorziet onder meer in de komst van gesloten transitcentra voor asielzoekers in het grensgebied met Oostenrijk. Daar moeten migranten naartoe worden gestuurd als ze al in andere EU-landen staan geregistreerd.

De jonge Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is net zes maanden lang de voorzitter van de Europese Raad, en ook hij schuift het migratievraagstuk naar voren als prioriteit. "We moeten onze buitengrenzen te versterken, en illegale migratie aanpakken, bijvoorbeeld door meer te investeren in Afrika. De EU blijft alleen functioneren, als we dat doen", stelt Kurz. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden