Donderdag 29/10/2020

OpinieMaurits Vande Reyde

Nog nooit in de geschiedenis zal u een beter politiek systeem gehad hebben dan in 2020

Maurits Vande Reyde.Beeld BELGA

Maurits Vande Reyde is Vlaams Parlementslid voor Open Vld.

Ik start dit nieuwe decennium met u iets ongewoons te vragen: vertrouwen. Ik weet het. U hoort die vraag vaker van politici. Toch is mijn verzoek anders. Deze nederige invitatie reikt verder dan mij persoonlijk vertrouwen te schenken. Ik roep uw enigszins onvoorwaardelijk vertrouwen in voor het hele politieke systeem.

Dat zit zo. Dit jaar startte ik als volksvertegenwoordiger. Enthousiast gooide ik me op een aantal thema’s. Ik werk aan dingen die na enige tijd een aardig positief effect kunnen hebben voor veel mensen. Tijdens regeringsonderhandelingen en ­begrotingsbesprekingen zie ik de samenleving voorbijkomen. Van economie over innovatie tot het welzijn van mensen met een ­beperking. Politiek is, vind ik, vaak een enorm positieve kracht.

Dat optimistisch gevoel heeft een simpele oorzaak. De nieuwe politici naast, voor en achter mij in het parlement zijn goede mensen. Bestuurlijk goed. Nieuwe politici zijn doorgaans enorm gedreven om dingen beter te maken. Inclusief de verouderde krochten van het politieke systeem.

Het beleid van het komende decennium gaat daarom nog beter zijn. Het beste ooit. Van de oudste Griekse democratie over donkere feodale tijden tot de verlichte scheiding der machten: nog nooit in de geschiedenis zal u een beter politiek systeem gehad hebben dan in 2020. Ik vind dat een leuke gedachte.

De kans is aanzienlijk dat dit positief gevoel bij u anders zit. Het grote vertrouwen is weg. Lees er de populairste opiniestukken en interviews van de voorbije maanden op na. Die variëren van ‘10 gebroken beloftes’ tot ‘Politici, u bent het uitschot der aarde’. 2019 was het jaar waarin de blanco proteststem tot een hogere kunst werd verheven en de openbare omroep een heuse reallife Vlaamse House-of-Cards-variant draaide.

Waar u het afgelopen jaar niet over gehoord hebt: de tien beste conceptnota’s, de baanbrekendste wetsvoorstellen of de opvallendste commissievergaderingen. Dat hoeft op zich niet. Uw vertrouwen dat die kant van de politiek bestaat, zou al genoeg zijn. Noem het een soort ongerijmde basisreserve aan krediet. De idee dat politici ondanks alles toch een groter belang dienden. Dat is nu weg. Aan de toog, in de verslaggeving, onder opiniemakers en waarschijnlijk ook bij u. Het negatieve sentiment over politiek heeft zich diep geworteld in de brede algemene opinie. Nieuwe politici als ik voelen zich daar ongemakkelijk bij.

Maurits Vande Reyde.Beeld Photo News

Goede politiek bestaat namelijk enkel dankzij uw vertrouwen. Vergelijk het met monetair systeem. Morgen kan u iets kopen in de winkel met een waardeloos stuk papier waarop 20 euro staat gedrukt. Alleen omdat iedereen vertrouwen heeft in de waarde ervan. Valt dat weg, dan stort het economisch systeem in elkaar. Zo werkt dat ook met politiek. Als u niet meer gelooft dat nieuwe mensen het beter zullen doen, zal dat ook niet gebeuren.

Veilige haven

Ik kan niet voorspellen wat daar de gevolgen van zijn. Een oud Frans gezegd gaat: ‘Si tous les dégoûtés s’en vont, il n’y a que les dégoûtants qui restent.’ Wanneer iedereen het vertrouwen kwijtraakt, blijft enkel rottigheid over. Dat lijkt me een vrij realistische voorspelling. Zonder uw krediet gaan we voor het eerst sinds lang in de geschiedenis opnieuw naar een besluitvorming die voor de brede samenleving slechter is dan wat voorheen bestond.

Ik hoor u denken: vertrouwen moet je verdienen. U heeft een punt. Veel schade aan uw krediet was te voorkomen. Het politiek systeem groeide onvoldoende mee met de moderne opvattingen van de vele frisse gezichten die er nu deel van uitmaken. Wij dragen als nieuwkomers een grote verantwoordelijkheid. Toch vraag ik hier weer een kleine hoeveelheid van uw groot begrip. Democratie zal blijven bestaan uit ideologische verschillen. Die leiden tot debat. Debat kan snel voor ruzie en besluiteloosheid aanzien worden. Dat is niet de realiteit. Vaak zorgen die verschillen er net voor dat besluitvorming beter wordt. Zolang u daar maar vertrouwen in blijft hebben. Ik weet het, simpel is anders.

Als nieuwe politicus kan en zal ik enkel maar mijn best doen om het systeem mee ten goede te veranderen. Daar soms de nek voor uitsteken. De veilige haven van de partijlijn voor verlaten. Een oud-parlementsvoorzitter merkte onlangs op dat nieuwe volksvertegenwoordigers “niet altijd goed beseffen hoe politiek in ­mekaar zit en zich nog moeten aanpassen”.

Put moed, beste lezer, uit zulke uitspraken. Ze zijn het beste bewijs dat de status quo in de politiek nooit overleeft. Zolang uw vertrouwen in ons dat wel doet.

Met vriendelijke groet, 

Maurits Vande Reyde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234