Donderdag 27/02/2020

Background

Nóg meer wapens kopen: de zelfdestructieve reactie van Amerikanen op dodelijke schietpartijen

Beeld GETTY

Syed Farook en Tashfeen Malik schoten in koelen bloede veertien mensen dood op een feestje in San Bernardino. Het koppel was zwaarbewapend en had alle wapens en kogels gewoon legaal gekocht. Machtige mensen - tot zelfs VS-president Barack Obama - waarschuwen voor die vicieuze cirkel: meer wapens zorgen logischerwijze voor meer geweld. Maar zo zien vele Amerikaanse burgers het niet: zij rennen massaal naar de winkel om alsmaar meer vuurwapens te kopen.

Het klinkt ons Europeanen al te gek in de oren, maar er zullen dit jaar weer heel wat wapens onder de kerstboom liggen bij de Amerikanen. Black Friday, de koopjesdag na Thanksgiving, brak het record van grootste wapenverkoop op één dag. De FBI registreerde op 27 november 185.345 zogenaamde 'backgroundchecks', het systeem dat in 1998 in voege trad en dat de criminele en medische achtergrond van de koper nagaat.

Black Friday, dat was twee weken na de terreuraanslagen in Parijs maar nog net vóór de massaschietpartij in San Bernardino. Die zal de stormloop naar dodelijke geweren in de VS ongetwijfeld nog meer aanwakkeren. Zo was het ook na het bloedbad op de school Sandy Hook in Newtown (Connecticut) eind 2012. Het vorige dagrecord dateert van toen, van de week na die schietpartij waarbij 28 doden vielen. Maar de trend om nóg meer wapens te kopen manifesteert zich al het hele jaar.

Collectieve waanzin
John Cassidy van de New Yorker slaat in zijn column spijkers met koppen: "Dat burgers van zo'n rijk en (voorlopig nog) stabiel land zich aan dit tempo bewapenen is collectieve waanzin. Amerika zit vast in een vicieuze cirkel van wapengeweld en dit wordt alleen maar erger." Cassidy heeft het over de "zelfdestructieve passie voor vuurwapens" van de Amerikanen.

En die passie lijkt nog lang niet te bekoelen, integendeel. Een New Yorkse sheriff bestond het zelfs om iedereen die wettelijk mag op te roepen om "alstublieft" een handwapen te dragen, "in het licht van de recente gebeurtenissen in de VS en in de rest van de wereld". Massaschietpartijen zijn contradictorisch genoeg dus goed voor de wapenverkoop.
Lees hieronder verder

Het is zeker niet uitgesloten dat de moordende raid van Farook en Malik een terreurdaad was. En dat maakt de angstpsychose en de drang naar vuurwapens in de VS alleen maar erger. In een ander land zou het een gegronde reden zijn om de wapenwet te verstrengen, schrijft John Cassidy in de New Yorker. "Terwijl hier in de VS waarschijnlijk alleen nog maar het vermelden van het T-woord het onderliggende probleem zal verergeren, omdat het de Amerikanen nog angstiger maakt en koren op de molen is voor de wapenlobby." En die wapenlobby is ongezond machtig in de VS.

300 miljoen vuurwapens
In januari krijgt Amerika ook nog eens GunTV, een kanaal waar je 24 uur op 24 wapens kan aankopen. Vanuit je luie zetel. De organisatie achter die zender heet - o ironie - Social Responsibility Network. Ze wil naar eigen zeggen voldoen aan de nood aan "vorming, informatie en veiligheid rond de vuurwapenhandel in de VS".

Niemand weet precies hoeveel wapens de Amerikaanse burgers bezitten maar het totale aantal wordt geschat op zo'n 300 miljoen stuks. In theorie komt het erop neer dat zowat elke Amerikaan een wapen heeft om zichzelf en zijn of haar naasten te beschermen. In de praktijk zijn er gelukkig nog miljoenen Amerikaanse staatsburgers die zónder kunnen.

Syed Farook.Beeld AP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234