Woensdag 23/10/2019

Nog meer Vlaamse Liberale Misnoegden

Van de Vyver heeft het dan ook niet onder de markt met haar achterban, waar het links-liberale denken niet hetzelfde gewicht heeft als op het 'grote' VLD-partijbestuur. Symptomatisch is de afscheuring van het voormalig bestuur van Jong VLD Borgerhout, dat onder de nieuwe vlag van 'Jonge Centrumrechtse Liberalen' aanschurkt tegen de uit de VLD gezette Hugo Coveliers. Samen zoeken ze naar een nieuwe naam voor een nog op te richten liberale beweging. Volgens Het Laatste Nieuws zijn er al vele suggesties. "VLM voor 'Vlaams Liberale Misnoegden' vind ik een beetje cynisch", zegt Coveliers. "De LL voor Liberale Leefpartij is me te lauw. 'Kennis & Respect' heeft wel iets, maar het bevat geen directe verwijzing naar liberaal en Vlaams. 'De Echte Liberalen' is dan weer te voorspelbaar. Met C.O.V.E.L.I.E.R.S. - Conservatief, Onafhankelijk, Vlaams, Eerlijk, Liberaal, Internationaal, Eerlijk, Rationeel, Stout - maken we het te ingewikkeld. En 'de COV' is al sinds de humaniora mijn bijnaam, maar dat klinkt te veel als een blaffende hond." (FR)

Van Rompuys vrijer dan ooit

Terug van weggeweest: de Van Rompuys, al jaren een succesvol tweespan van de broers Herman en Eric, maar ook Peter, zoon van Herman, komt aan het raam piepen. De jongste Van Rompuy zet op zijn weblog een gewaardeerde familietraditie verder: vlijmscherpe kritiek geven op de eigen partij. Zo vindt hij dat de CD&V, in tegenstelling tot de liberalen en de socialisten, er maar niet in slaagt een eigen verhaal te brengen. "CD&V blijft vastzitten in het schrale verhaal van de stille geloofwaardigheid. Wel, dat discours heeft de houdbaarheid van een geopende doos melk!" Voorzitter Jo Vandeurzen mag zich trouwens persoonlijk aangesproken voelen. "Voorzitter, het is tijd om met een echt alternatief voor de pinnen te komen." Personele vernieuwing hebben we gehad, volgens Van Rompuy, iets waarvan trouwens vader en oom Van Rompuy het slachtoffer werden. Nu nog de inhoudelijke vernieuwing. Anders riskeert Jo - het charisma van een natgeregend kartonnen bekertje - Vandeurzen een doos zure melk te worden. (LVI)

Geld van Buitenlandse Zaken voor George Forrest

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 6.800 euro betaald aan de Ligue contre la Fraude et la corruption (Licof) voor de organisatie van een anticorruptieseminarie in Lubumbashi, de hoofdstad van de Kongolese koperprovincie Katanga. Licof is een ngo die de verdediging opneemt van de omstreden Belgisch- Katangese zakenman George Forrest, zo meldt het zakenblad Trends. De organisatie zou zelfs "de spreekbuis" zijn van Forrest, eigenaar van onder meer de firma New Lachaussée, die een munitiefabriek wil bouwen in Tanzanië. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken motiveerde de betaling met het argument dat Licof erkend wordt door Transparency International. Die organisatie liet weten nog nooit van Licof gehoord te hebben. (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234